Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Пет стъпки към продажбата на вашия имот !!!
 1. Как да започнем? Изберете вашия брокер. Хората, търсещи да закупят имот обикновено се насочват към местата, които им осигуряват най-голям избор и като продавач Вие трябва да си дадете сметка за тези места. Така, че това, което трябва да търсите е: Екип от професионалисти, посветен на продажбата на вашия имот. Задълбочено познание на пазара на имоти. Доказан опит в продажбите на подобен имот. Широка мрежа от офиси, които да осигурят по-добрата реклама на имота. Уеб сайт с много потребители. Реклама, която привлича голям брой запитвания. Информация за имота. Информацията за даден имот е от изключително значение за бързото реализиране на сделката. След основните характеристики като вид на имота (апартамент, къща, офис, парцел) квадратура, местоположение, вид строителство, етаж, обзавеждане, отопление и пр. следва да се направят снимки на имота. Оттук процеса на рекламиране и промотиране в публичното пространство е изцяло задължение на Агенцията. Пазарната оценка. При продажбата на имот е необходимо да се направи пазарна оценка на имота от специалист. Агенцията има дълъг опит на пазара на недвижими имоти и може да ви посъветва за оптималната цена на вашия имот. Говорете открито с консултанта. Бъдете точни за вашата цел. Искате ли да достигнете максималната цена или бързо да продадете имота си? Точно определените приоритети ще спомогнат Вие и вашия консултант да развиете оптималната маркетингова стратегия и да направите успешна продажба
 2. Продажбеният процес. След подписването на договора и рекламата на вашия имот, консултанта ще започне да води потенциални купувачи на имота. За да бъдат впечатлени евентуалните купувачи вашето жилище трябва да е в най-добрата си форма. Ето няколко примерни действия, които трябва да се предприемат: Разчистете. Изхвърлете всичко ненужно още сега – стари вестници, списания, домакински уреди, които вече не работят, но ви е жал да ги изхвърлите и т.н. Предимството в случая е, че после при изнасянето няма да ви се налага да мъкнете ненужни вещи. Дръжте всичко чисто и подредено. Приберете дрехите си, измийте. Добра идея е, ако имате стари или ненужни мебели също да ги изнесете от жилището. Купувачите повече се интересуват от пространството и неговия потенциал – добре подредените мебели ще привлекат погледа, но претрупаните и наблъсканите вещи ще накарат жилището да изглежда по-малко. Ароматизирайте. Миризмата на цигарен дим може да отблъсне купувачите, така че обмислете идеята за ваза с ароматни цветя или ароматна свещ. Изкуствените ароматизатори не са за препоръчване поради обсебващата си и натрапчива миризма. Погрижете се за градината или терасата. Ако продавате къща, то градината е един от първите ви приоритети. Не случайно продажбите на къщи са най-много през пролетта, когато всичко е зелено и градините са в разцвета си. В случай, че продавате апартамент то разчистете терасата от дълго трупаните вещи там.
 3. Огледи. Не е нужно да присъствате по време на огледите – все пак купувачите се интересуват само от имота. При огледите потенциалните купувачи се чувстват като натрапници, ако собственика на дома е там. Ако наистина не можете да излезете, то оставете имота да говори сам за себе си. Все по-популярна става практиката на „Open House” (отворена къща), организиран оглед с няколко потенциални купувачи, което създава чувство, че трябва да се решава бързо преди някой от другите купувачи да е дал предложение.
 4. Предложенията. След множеството огледи започват да идват и предложенията. Има няколко проблемни ситуации, в които може да се окажете. Офертата е нереалистично ниска. Решението – не сте принудени да приемете. Просто кажете не. Не са нужни драстични действия, освен, ако нямате няколко предложения едновременно. Купувачът същевременно продава своето жилище. Когато купувачът продава жилище, за да купи вашето, имайте в предвид, че сделката може да се проточи във времето, затова послушайте съветите на вашия консултант. Проучването на купувача е открило определени проблеми и той иска да преговаря за цената. Оценете въпросния проблем – ако е сериозен тогава може да се свали от цената, ако дребен не бива да отстъпвате. Купувачът иска определена вещ от жилището да остане за него. Добра ли е сделката? Тогава го оставете да я вземе. В контекста на продажната цена не си заслужава да се притеснявате за нещо, което е сравнително евтино да се замени. В другия случай, поискайте умерена цена.
 5. Изповядване на сделката. Преминал е целият процес по продажбата, вие имате добро предложение и следва финала – изповядването на сделката. Изповядването на сделката става при нотариус, който отново проверява всички документи за тежести и несъответствия и след това удостоверява сделката за приключена и урежда прехвърлянето на имота. Новия нотариален акт се вписва в държавните регистри.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив