Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar
Ексклузивния договор между продавачи/купувачи на имоти и посредническа фирма е тема предизвикваща доста въпроси както в собствениците на жилища и други недвижими имоти, така и в купувачите. Защо продавача да възложи само на един брокер продажбата на жилището си? Защо купувача да работи само с един брокер?
 
Много често продавачите на имоти смятат, че колкото повече фирми предлагат имота му - толкова по-добре. Наред с това, обявата публикуват и самите те. Много собственици на имоти споделят, че по тяхната обява им звънят само брокери и почти никакви частни лица - директни купувачи.
Какво казват продавачите на брокера? "-Добре, продавайте имота и вие. Който пръв го продаде -негов е бил късмета." Това е така. Има ли къмет обаче продавача? Каква е неговата полза? Колко време отделя продавачът за да провери как се рекламира имотът му? Каква информация се предоставя на купувачите и доколко коректна е тя?  
Купувачите питат: " Кажете ми, защо еди кой си имот се предлага от 10 фирми? Защо е с различна цена? Защо е на различен етаж? Защо в 
различните обяви квадратурата на един и същ имот е различна? Извинете, на този имот нещо има ли му?" 
 
Вие как бихте отговорили на подобни въпроси? Поставете се на мястото на човек, който иска да закупи имот.  Ами ако сте продавач? Как мислите изглежда имота ви в медиите? Какво бихте си помислили ако търсите да закупите жилище и трябва да се сблъскате с всички тези въпроси?
 
Как един продавач продава една стока, ако тя се предлага още в 5 магазина? Естествено, като рано или късно сваля цената на стоката си. Ако стоката, която предлага продавача е недвижим имот положението е същото.
И това не е защото има конкуренция, а именно обратното – НЯМА КОНКУРЕНЦИЯ МЕЖДУ КУПУВАЧИТЕ! 
Знаете ли защо? Защото никой от потенциалните купувачи, не знае за съществуването на другите! Всеки потенциален купувач на имот контактува с различен брокер! Всеки един брокер, на който сте разрешили да рекламира имота ви, понеже няма ексклузивен договор с Вас като продавач, има една единствена МОТИВАЦИЯ – ВРЕМЕТО!
 
Много собственици на имоти не разбират, че единствено ПРОФЕСИОНАЛЕН БРОКЕР, може да създаде РЕАЛНА КОНКУРЕНЦИЯ МЕЖДУ КУПУВАЧИТЕ НА НЕДВИЖИМ ИМОТ.
Знаете ли защо?
Защото БРОКЕРЪТ Е ТРЕТА СТРАНА! Той не участва пряко в сделката!
Това е като една хазартна игра, като състезание между посредническите фирми коя от тях първа ще доведе РЕАЛЕН КУПУВАЧ!
 
Знаете ли, че подписвайки ексклузивен договор с ПОСРЕДНИК това ви осигурява и ОПРЕДЕЛЕНО НИВО НА СИГУРНОСТ? И на продавача и на купувача!
 
Всяка уважаваща дейността си посредническа фирма работи с протоколи/декларации за огледи. Там се записват данните на хората, които прекрачват прага на продавачите - трите им имена, ЕГН, адрес по лична карта.  Фирмите посредници са Администратори на лични данни, и би трябвало да се идентифицират пред вас /продавачи и купувачи на имоти/ като ви предоставят Удостоверение за администратор на лични данни издадено от КЗЛД. 
 
Хора, които правят огледи на имоти и имат сериозни намерения да закупят имот не  би трябвало да откажат да предоставят данните си на фирма с удостоверение за администратор на лични данни. Би било смущаващо ако не ги предоставят и откажат. 
 
Кои са те? Защо искат да видят дома ви?
Ако вие сте купувач на имот - защо ще откажете да предоставите данните си на лице, което вие сте потърсили за да ви покаже имот и което се е легитимирало пред вас?
 
Помислете много внимателно! Изберете ПРОФЕСИОНАЛИСТ с когото да работите! Ексклузивният договор ще Ви донесе много повече 
 
отколкото считате, че обвързването с посредник би ви отнело! Независимо дали сте продавач или купувач на имот!

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив