Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

 

 

Ако сте прочели поне 3 обяви за имоти, вече се лутате в лабиринт от понятия за площи. Повечето строителни фирми, агенции за недвижими имоти, брокери и др. използват и влагат различен смисъл в понятията за площ. Разбира се, тъй като цената на имота се определя на кв. м., разбираем е стремежа на всички тези хора да увеличат максимално квадратурата на предлаганите имоти. Истината обаче е някъде между разговорния език, Наредбите, Закона за собствеността и рулетката! Представяме ви малко известни понятия в речника на строителите/брокерите! Що е то:

Застроената площ (ЗП) – площта между ограждащите стени на съседни обекти, ако в съседство има друг обект и има прозорец към него в ЗП влиза цялата дебелина на стената. Ако външните стени нямат отвори се мери ½ от дебелината им (останалата ½ влиза в общите части).

Чиста площ (ЧП) – в нея СЕ включват стени, колони, тераси и др.

Светла площ – от стена до стена, в нея НЕ се включват стените, колоните, трегерите и др.

Общи части (ОЧ) – общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и др. (чл. 38 от Закона за Собствеността).  На кратко всичко, което служи за общо ползване, включително колони, врати, носещи стени и т.н.

Как се изчислява % от общите части и за какво се ползва?  Площта на Апартамента е застроената площ на апартамента (виж по-горе). Тя се разделя на разгънатата застроена площ на цялата сграда (РЗП), за да получим % общите части (размера на общите части), прилежащи към този апартамент. Например: собственикът на апартамент 100 кв.м в сграда с РЗП 1000 кв.м притежава 0.1 %  или 10 кв.м от общите части на цялата сграда.

От размера на общите части към апартамента зависи с колко гласа има право да участва собственикът при вземане на решения от Общото събрание (в случая ако имаме 5 апартамента в една сграда с различни квадратури гласовете са според % от общите части на сградата, а не 1 от 5 гласа), колко ще плаща за поддръжка на общите части в сградата и др.

Спомагателни площи – общи части.

идеални части от общите части – процент от общите части на сградата отнесени към квадратурата на имота. Отбелязва се в нотариалния акт.

Тераса – Ако притежавате стар имот и в нотариалния акт за собственост от 1980г. е отразена квадратурата на жилището, то тя е била изчислена по действащите тогава правила. Ако по-късно сте направили заснемане на имота (1998 г. например) към площта на имота се добавя 3/4 от площта на терасата. До 1991 г. в документите за собственост, застроената площ се изчислява като сбор на квадратурите на всички помещения, дебелината на стените + 1/4 от площта на балкони, лоджии (вид тераса), тераси. При „новото строителство” площта на терасата е включена в застроената площ на имота.

Мазе/изба – площта на това помещение НЕ е част от застроената площ на имота! Това е спомагателно помещение (задължително за всички апартаменти!). В нотариалния акт то се упоменава изрично, заедно с % от идеални части, които му принадлежат. Някои находчиви строители са заменили избените помещения с т.нар. складове. Те обикновено са ситуирани вътре в самото жилище и имат същата функция като мазето/избата. Същото е и с таванските помещения – те не са от задължителните спомагателни помещения (за съжаление!).

ВАЖНО! Всеки един, който купува, продава или притежава апартамент, трябва да знае, че процент от общите части не означава някаква конкретна площ, която можеш да посочиш, заградиш или ползваш. Това е процентът от общите площи, без които тази сграда не може да съществува. Те се заплащат заедно с апартамента, защото те са на всички, които имат имоти в тази сграда, но си остават обща собственост. 

 

 

Статията е публикувана в оригинал в сайта kakdaprodamimot.com на 29.06.2013 г. и обект на авторско право, автор Теодора Ангелова. Всяко копиране, публикуване, интерпретиране без цитиране на автора ще се счита нарушаване на правата на автора. 

 

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив