Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Настоящата статия се налага, поради факта, че напоследък все повече купувачи по съвет на брокер, а още по-лошо, на адвокат, отказват да сключат сделка, АКО предишния собственик не си плати задълженията към съответните дружества. Най-често, това е Топлофикация, понякога и ВиК.

Мотивът на брокера или адвоката е, че можело да има проблеми и да се наложи новият собственик да плаща стари задължения.

Искам дебело да подчертая, че не съществува закон или какъвто и да било друг начин, някой да бъде накаран да плаща чужди задължения. Освен, ако изрично страните не са се уговорили и то в писмен вид, че купувачът поема задълженията на продавача.

Допълнителен довод понякога е обстоятелството, че от Топлофикация искали писмено споразумение между страните.

За съжаление, оказва се, че брокери, а за мое учудване и адвокати, смятат, че горния сценарий е възможен – да бъде принуден някой да плати чужди сметки.

Категорично заявявам, че е напълно достатъчно новият собственик да отиде с нотариалния си акт в съответните дружества и да подаде заявление по образец за откриване на нова партида. В Топлофикация не откриват нова партида, тъй като тя е за имота, а не за лицето. Партидата остава същата, но на новия собственик се дава нов „код на платец“, по който код той започва да плаща сметките от „нула“, където му е удобно – каса на дружеството, Изи пей, банков път и т.н.

Действително, когато новият собственик отиде в някое от дружеството, служителите там са обучени, а и задължени от ръководството, да направят всичко възможно да си съберат задълженията до момента. По тази причина, започват да обясняват на клиентите небивалици, че щом нямат споразумение, например, те ще трябва да плащат. Което категорично е НЕВЯРНО и няма как да се случи.

Единственото правилно действие на новия собственик е непреклонно да им обясни, че чужди задължения не са негов проблем и да изисква да му бъде поставен входящ номер на заявлението за откриване на нова партида, без значение колко опита ще направи служителят, на принципа „ако мине“. Като не мине, заявлението се входира и новият собственик получава нова „нулева“ партида.

За мое разочарование, оказва се, че за лица, които професионално се занимават със сделки с недвижими имоти – брокери и адвокати, е много по-лесно да изнудват и плашат продвача и купувача, отколкото да подходят компетентно и отговорно и си свършат работата със съответните дружества.

По този начин се създава изключително порочна практика. От една страна, се работи в интерес на дружествата, да си съберат стари задължения, при положение, че точно те са бездействали и не са предприели необходимите действия към задълженото лице /продавача/, за да си съберат дължимото. От друга страна, абсолютно безотговорно се бърка в джоба на продавача, като същия бива принуден /ако иска сделка/, да плати точно сега стари задължения. Които задължения той може да плати в бъдещ период, евентуално разсрочено и т.н., ако въобще реши да ги плаща. Ако ли не, дружествата имат възможност да претендират по съдебен ред от стария собственик дължимото. Но с помощта на некомпетентно поведение на представителите на купувача, въпросните дружества си получават парите. Започвам да се замислям, не е ли време дружествата да започнат да дават комисионна на такъв тип представители на купувача?

Отделно, неоснователно и грубо се формира изцяло грешна представа у купувача, относно действащото законодателство и „последствия“ за него, ако купи имот със задължения. Напомням и че договори с дружествата сключват не имотите, а собствениците. И по тази причина те са и задължени лица. И в бъдещ период единствено от тях могат да бъдат претендирани неплатени суми ДО момента на продажбата.

С оглед изложеното, надявам се всички, които претендират да са професионалисти в сделките с имоти, да престанат да субсидират дружествата за сметка на клиентите си. Действително, за брокера или адвоката е по-лесно просто да принуди продавача да си плати сметките. Но е крайно неетично и неграмотно.

В заключение, напълно достатъчно е в нотариалния акт да бъде записано, че всички дължими до момента суми за ток, вода, парно, етажна собственост и т.н. остават за сметка на продавача. Тази клауза не е задължителна, тъй като това, което предвижда така или иначе произтича по силата на закона. Но е препоръчителна за брокери и адвокати, които имат за цел да „успокоят“ клиентите си.

Коментара : (1)

Добави коментар
МихаиловЮни 17, 2020  

Здравейте, адв. Миткова! Много полезна статия!
Как бихте коментирали следното: искаме да продадем съсобствен имот (общо сме трима собственици). Брокерът ни казва, че ТРЯБВА всеки от нас да си извади "чисто" удостоверение за липса на задължения (удостоверение по чл. 87 от НАП), тъй като масово купувачите финансират сделката с кредит. Т.е. според брокера, никой от продавачите НЕ трябва да има неплатени данъци, осигуровки, здравни вноски, дори глоби към КАТ..
Моля за Вашето мнение по темата - всякаква информация би ми била полезна!
Благодаря!
Михаилов

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив