Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

... тъй като никъде в темите не видях да е засегнат този важен въпрос, реших да споделя малко от моя горчив опит и да поясня що за документ е това.


През лятото на 2009г. влезе в сила нов закон, според който кадастралната схема става задължителен документ за изповядване на сделки. Какво представлява: - документ, подобен на скица, само че в по-опростен вариант и в него на всеки “обект “ се дава съответния идентификатор, представляващ цифри с точки между тях(нещо подобно на IP адрес)

Всяко жилище си има отделен идентификатор, прилежащите помещения към него(изби, тавани, гаражи..) също са с отделен идентификатор за всяко едно, дворното място, в което е построен имота(ако има такова) също си има негов идентификатор.

В предварителните договори и нотариалните актове, имотите вече се изписват със съответните си идентификатори, а граници и съседи се описват вече не с имена, а направо с идентификатора на съответния имот, с който е общата граница. За някои имоти вече дори не се изисква скица, защото кадастралната схема я замества. За гр.София законът е в сила за районите, за които е решен проблема с кадастъра, и за такива имоти(с влязъл в сила кадастър) НЕ може да се изповяда сделка без кадастрална схема, за останалите райони все още е по старата процедура.

В моя град(Пловдив) законът се спазва много стриктно. Ако даден имот го няма нанесен в кадастъра, това коства минимум месец разправии, а понякога и не малко средства, докато бъде нанесен.Често цели жилищни блокове липсват и се налага ходене по съседи, събиране на подписи, процедурата е мнпгп тежка.

Друг много неприятен момент е погрешно нанесен имот(сбъркан адрес, сбъркан идентификатор, нанесено само жилище без прилежащи помещения като изба и таван и какво ли не още)Наскоро имах случай с магазин в 2 г.кооперация с изрядни строителни книжа и собственост, в кадастъра обаче описан като “гараж на 1-ви етаж”…2 месеца ходене по мъките, вадене на архитектурните проекти от архивите на Общината, издирване на строителя, молби, обяснения, такси…просто защото някой служител не си е свършил работата.

След, което най-сетне получаваме заветната схема, уви..този път с погрешен адрес(написан номер, който не съществува), взет незнайно от къде, тъй като нот.акт, скица, данъчна оценка, всичко се води на един адрес.Съответно, за да поправят тази си грешка, милите служителки поискват “удостоверение за идентичност на имот”, което пък в съответната община се чудят как да издадат като такъв номер на тази улица не съществува от преди 9.09.1944г. и така омагьосан кръг дълго време…слава Богу с успешен финал.

ИЗВОД: Дадох този безумен пример, защото за жалост все още живеем в държава с доста неуредици и голяма, труднопреодолима бюрокрация. Винаги преди да пристъпите към закупуването на даден имот, още преди да сте го капарирали, проверявайте как стоят нещата и по този въпрос, и ако има издадена такава схема много внимателно четете какво пише в нея!

 

 

 * Секцията "Полезни съвети" е създадена, за да могат експертите от дадена област да споделят опит и умения с останалите потребители. Всеки може да напише аналитичен текст (най-малко 1000 символа) по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да е авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за вземане на решение. Полезните съвети също са един от начините за оценка на експертите в ceb.bg!

Коментара : (1)

Добави коментар
Стоян ДяковДек 2, 2010  

Браво! Много добър съвет. Не знаех, че нещата стоят по този начин. Полезно е!

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив