Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Инфрачервената термография е много полезен инструмент в ръцете на енергийните одитори и позволява да се визуализират температурните аномалии свързани с топлинни загуби от непрекъснати термо-мостове и въздушни течове.

Въпросът е как да изберете фирма, на която да се доверите?

Какво е важно да знаете:

- Фирмата или лицето предлагащо тази услуга има ли сертификат от обучение и от коя организация (няма българска такава!)?

Международнопризнатите сертификати позволяват тази професия да се упражнява легално в целия свят. В България в момента има около 30 сертифицирани термографа, но малка част от тях са енергийни одитори. На последната страница на доклада, който получавате от обследването трябва да има приложена валидна сертификация за извършването на термографски и енергийни анализи;

- Фирмата или лицето са лицензиран енергиен одитор или не? Лицензираните енергийни одитори са хора или фирми, които са преминали специализирано обучение, което им позволява да определят количествените стойности (да изграждат математически топлинни модели на сградите) на топлинните потоци и съответно да предложат адекватни мерки за отстраняване на термичните загуби;

- Какво могат да ни предложат като анализ освен термографски метод? В по-голямата част от света е прието, че термографския анализ на сградна обвивка без контролирано налягане не е достатъчно достоверен метод за определяне на енергийните загуби на сградата. Използването на Blower door технологията по стандарт БДС EN13187 точно регламентира методиката, по която се провежда обследването. Неспазването на добрите практики е допустимо, но само с изричното съгласие на възложителя на обследването и то след като са му обяснени какви са последствията от това решение;

- Разполагат ли с друга международна сертификация в областта на жилищната инспекция? Сертифицираните жилищни инспектори са хора преминали специфично обучение и положили множество изпити за да получат необходимата сертификаия за оценка на системите изграждащи едно жилище. Наличието на термокамера и спомагателни уреди без никаква валидна лицензия и сертификация е вид измама и не би следвало да наемате подобни “специалисти”.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив