Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Ако с нетърпение очаквате да закупите първия имот в живота ви, направете всичко възможно да избегнете няколко от най-големите грешки при този тип покупка.

1.Една от най-честите грешки в покупката на жилище, без да познавате собствените си финансови възможности. Както се уверихме от финансовата криза, това, което банките определят, че може да си позволите като месечен разход, не винаги съвпада с вашата преценка. Като начало направете списък на месечните си разходи-за автомобил, храна, заеми и кредитни карти, застраховки и др.Не забравяйте и големите плащания, които правите един път годишно--отпуски, застраховки, данъци и др.След тези сметки вече ще имате по-ясна представа колко още може да похарчите за покупка на жилище.

2.Обърнете внимание и на разноските за такси при покупката, както и разходите за застраховки, ремонти и подръжка на имота.Станете ли собственик, месечните ви разходи със сигурност ще се увеличат.Най разумният вариант да съберете всички разноски за годината и разделите сбора на 12./ така ще имате представа за месечните си разходи.І Ако можете да си позволите да заделяте за жилище по 1000 лева месечно, извадете разходите за такси и подръжка.Остатъкът представлява средствата, които можете да заделите за обслужване на ипотечния кредит при покупката.

3.Често хората пристъпват към покупка, без да са наясно каква сума може да очакват под формата на банков заем.За да избегнете тази грешка, започнете избора на имот едва след като сте получили предварително одобрение от банката.

4.Купувачите на първи имот често трябва да правят компромиси с шумни улици, по-лошо изложение и етаж, непланирани ремонти, защото средствата са им ограничени.

5.Ако сте решени на компромиси при първа покупка, не правете такива за важните неща.Например не е удачно да купувате жилище с една спалня, ако планирате да имате деца и знаете, че ще се нуждаете от поне две.

6.От изключително значение е местоположението на жилището и инфраструктурата в района.Какъв е транспортът до работата ви, има ли удобни учреждения наблизо, детска градина, търговски комплекс, полиция, болница и др.

7.Важен е и типа строителство--тухла или панел.Всеки е наясно с недостатъците на панела и предимствата на тухлата, но ако тухленото строителство не се вмества в бюджета ви, то тогава проверете добре коя година е построен блока и какъв е срока за използванета му.

8.Обърнете внимание на разпределението на стаите и на кой етаж се намира жилището.Първият и последен етаж не са за препоръчване, но ако има сериозна разлика в цената, то е добре да се замислите.

9.Много често продавачите на имоти правят евтини подобрения с цел да вдигнат продажната цена.Такива трикове могат да заслепят по-неопитните купувачи и те да платят 10000 лева повече заради подобренията, чиято реална стойност е много по-ниска.

10.Не пристъпвайте към преговори без помощта на доверен брокер на имоти или адвокат.

11.Не подценявайте заобикалящата ви среда.Преди да пристъпите към покупка, съберете максимално количество информация за квартала в който ще живеете--какви са градоустройствените планове.В противен случай може да се окаже, че след пет години през задния двор ще мине главна улица.

* Източници за материала: pari.bg и profit.bg

 

 

 * Секцията "Полезни съвети" е създадена, за да могат експертите от дадена област да споделят опит и умения с останалите потребители. Всеки може да напише аналитичен текст (най-малко 1000 символа) по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да е авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за вземане на решение. Полезните съвети също са един от начините за оценка на експертите в ceb.bg!

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив