Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

През последните две седмици цените на златото и среброто се стабилизираха и е твърде вероятно към момента двата благородни метала да са достигнали дъното на моментната низходяща корекция. От началото на април до момента, жълтият метал е поетинял с 0.4 на сто в долари, но е поскъпнал с  1 на сто в евро и се търгува на нива под 1585 долара или под 1225 евро за тройунция. По-евтиният му братовчед – среброто – поевтиня с 1.1 на сто в долари, но поскъпна с 0.6 на сто в евро и се търгува на нива под 28.6 долара или под 22.20 евро за тройунция според цените на Лондонската асоциация на пазара на благородни метали.

И докато поевтиняването на златото от началото на годината бе съпроводено и от намаляване на позициите на борсово-търгуваните фондове, то при среброто по-ниската цена доведе до точно обратното – позициите на борсово-търгуваните фондове, инвестиращи в сребро, се увеличиха с  23 милиона тройунции и са близо до рекордно високи нива. От една страна, инвеститорите, които търсят защита от бъдеща инфлация, валутно обезценяване и икономическа несигурност, избират среброто като по-евтина алтернатива на златото. От друга страна, среброто изглежда атрактивно и от гледна точка на положителните данни (поне към момента) от икономиката на САЩ.

Близо 50 на сто от годишното търсене на сребро е за индустриални приложения и евентуален старт на икономическо възстановяване (колкото и малко вероятен да е в сегашната икономическа обстановка) би бил доста позитивен за повишаване на индустриалното търсене на среброто (за сравнение: при златото, едва 10 на сто от годишното търсене е индустриално). Именно уникалната двойнствена природа на среброто - то е едновременно и благороден метал, и индустриална суровина – е сред инвестиционните приимущества, които ще повишат инвестиционното търсене за сребро с около 30 на сто през 2013.

Tavex Gold&Exchange

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив