Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Термографската диагностика вече се предлага от доста фирми и лица като услуга за откриване на потенциални проблеми в сгради и промишлени инсталации. Понятието “професионална термографска диагностика” трябва да включва следните компоненти:

 

- Легитимна сертификация минимум първо ниво от международно признат сертификационен орган;

- Термокамера с разделителна способност 320х240 пиксела като минимум по новите разбирания за професионална услуга. Тази резолюция не включва софтуерни ъпгрейти, които имитират изображението на 320х240 пикселовия болометър;

- Познаване на стандартите за обследване на сгради и съоръжения, които се прилагат в САЩ и Европейската общност. Все още много фирми “професионално” обследват покриви и фасади през деня…!?;

- Съпътстващо оборудване при обследванията: влагомери, амперклещи, хигрометри, манометри, термометри, пиранометри и т.н.

Когато поръчвате професионалната услуга изисквайте да ви се покаже легитимен сертификат за правоспособност, модела на термокамерата и метода (стандарта) по който ще се проведе обследването.

Изисквайте подробна информация за метода на ценообразуването и не се хващайте на първоначални фиксирани цени те могат да нарастват с допълнителни помещения, термограми, доклади и “нотариални заверки?!?” и извънработни посещения…

Световната практика е показала, че най-разпространения метод на заплащане е на час и не се влияе от посетените помещения или броя на снетите термограми. В тази цена обикновенно влизат всички разходи за да получите термографски доклад.

Много често фирмите показват на сайтовете си снимки на висок клас термографски камери, а в последствие пристигат при Вас с камера за 2-3 000 лв. в най-добрия случай. В интернет пространството веднага може да се информирате за ценовия клас на камерата и за това какво са Ви обещали и какво сте получили в действителност. Ниско резолюционните камери правят доста неясни изображения и липсата на специфични познания у термографа могат да Ви подведат при взимане на правилни решения за съпътващи и предстоящи ремонти.

Всички сертифицирани фирми задължително показват на сайтовете си сертификатите, с които разполагат, защото искат да докажат на клиентите си, че ще получат професионална услуга. Липсата на сертификация в блога или сайта означава само едно самоук “професионалист”.

БАИТ

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив