Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Когато човек се захване с нелеката задача да продаде свой имот, то той най-вероятно има сериозна причина за това.  За да се увенчае делото му с успех, ще му е нужна добра тактика и информираност. Ще изредя някои основни моменти в определянето на продажбената политика за един имот. Нямам претенции за изчерпателност и не ги подреждам по важност, защото повечето имат еднаква тежест и значение за крайния резултат.
•    Основен момент е правилното формиране на продажната цена. Силното надценяване е лоша и много неактуална тактика. За да разберете реалната продажна цена на имота си, ще трябва да инвестирате определено време в проучване на имотните портали за сходни на вашия имоти, за историята на цените им в последните шест месеца, за „имиджа” на съответния район и търсенето на имоти в него.
•    Дори и много да ви се иска да продадете имота си бързо, не „пренасищайте” пространството с присъствие: не позволявайте на всеки агент, който ви се обади, да предлага имота ви и задължително сключвайте договор за посредничество с онези агенции, на които решите да се доверите.
•    Много е важно имотът ви да се обявява на еднаква продажна цена – днешните купувачи са интернет - грамотни хора, които разглеждат подробно имотните портали и ако видят имотът ви в 5 ценови варианта, ще решат,  че сте „на зор” или продавате доста отдавна (и двата варианта не са добри за вас).
•    Трябва да подготвите имота си за огледи: едно леко освежаване (ако се налага) ще ви бъде от полза. Ако има скърцащи врати – смажете ги! Ако има мухъл по стените – изгонете го. Преди всеки оглед е добре имотът да е проветрен, подреден и почистен.
•    Подгответе се за продажбата психически, счетоводно и документално. Психическата подготовка оставям изцяло на вашето въображение. Счетоводната подготовка касае случаите, в които ще продавате имот, придобит преди по-малко от три години (дължите 10 % данък върху разликата между цената на придобиване и на продажба), втори имот за календарната година (много е възможно да се наложи ДДС регистрация), имот фирмена собственост (евентуална нужда от начисляване на ДДС) и др. Документалната подготовка изисква минимум: да изнамерите оригиналния си акт за собственост, да се издължите към съответната община по графа „данък сгради и такса смет”, да се убедите, че имотът ви е правилно отразен в АГКК (агенция по геодезия, картография и кадастър). Можете да го направите и онлайн на  http://icadastre.bg/index.aspx?ReturnUrl=%2f  (регистрацията и проверката са безплатни).

Ако за някой от вас съветите ми са били особено полезни, може да ме почерпи след успешната си продажбаwink
 

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив