Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Жилищният въпрос винаги е бил сред най-важните за хората.

На първо място, защото човек се нужда от покрив над главата си, и на второ, защото за придобиването му се иска немалък капитал. Особено ако купувачът живее в голям град.

Приемайки, че необходимата сума е налична, независимо дали е дошла по-лесно или е плод на дългогодишен труд, е важно да се подходи разумно към сделката. От руската енциклопедия за имоти Dometra.ru посочват някои типични грешки при покупката на жилище под влиянието на еуфорията да получиш ключ от собствен дом скоро.

Да купиш по-евтино
Първоначално вниманието на купувачите неизменно се привлича от ниската цена на офертата. Малцина са тези, които могат да устоят на изгодно предложение като например апартамент в близост до центъра на цена като за такъв в панелен квартал в покрайнините.

Редно е обаче подобни изключително изгодни цени да се проверят внимателно, защото при жилищата няма разпродажби. Ако цената е твърде ниска, е възможно да се сблъскате с неприятни последствия, като това да станете жертва на измама или пък на обстоятелствата, от които се опитва са избяга сегашният собственик на имота.

Да купиш по-бързо
Често купувачите вярват на препоръката да купят възможно най-бързо, защото жилищата поскъпват бързо.

Всъщност опасността от прогресивен ръст на цените често силно се преувеличава – продавачите, които пускат имот на вторичния пазар, рядко променят цената на предложението.

На първичния пазар пък цената на квадратен метър в изграждащите се обекти започва да расте още от самото начало на етап строителен изкоп и може да се повишава планомерно в течение на целия строителен цикъл. Шансовете именно през този период, през който търсите жилище, цените на първичния пазар да скочат осезателно, не е толкова голям, колкото в бързината да купите първото попаднало ви жилище.

Разбира се, мнозина успяват да спечелят, като купят имот бързо и евтино от продавач, който спешно се нуждае от пари. Така или иначе обаче става въпрос за голям еднократен разход, затова е добре да се прояви търпение и да се проучи пазара не само по думите на брокерите, но и по лични наблюдения, обяви в интернет или специализирани издания.

Да купиш, независимо от всичко
За мнозина покупката на жилище е постъпка, граничеща с подвиг. Затова някои подхождат към сделката подобаващо, мобилизирали всички сили и готови на всякакви жертви, за да се сдобият с ключ за собствено жилище.

В подобен момент купувачите могат да възприемат като несъществени някои външни недостатъци на имота, свързани не с техническото изпълнение, а подробности като местоположение, транспортни връзки и степен на развитие на инфраструктурата.

Затова експертите съветват да се изчака емоциите да отшумят, за да се оцени избраното жилище по определени критерии, така че да бъдат пропуснати особености като например шумна улица под прозорците.

Това далеч не е пълният списък с грешки, които може да се направят поради нетърпение или твърде голямо въодушевление. Не трябва да се забравя, че покупката на жилище не се прави всеки ден. Няма гарантирани подходи за избягване на мошеници или как да не се пропуснат скрити недостатъци на имота, но малко внимателност никога не е излишна.

 

Източник: imotitebg.blogspot.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив