Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Какво ни посъветва г-жа Хил:


1. Всеки междусъседски проблем има своето лесно и разумно решение
2. Добрите отношение и комуникация със съседа са предпоставка за по-малко проблеми
3. Съществуват правила в междусъседските отношения, които всеки е длъжен да спазва

/Съветите са формулирани от ceb.bg на базата на думите на г-жа Хил и не я ангажират с покана за инвестиционни действия/

Междусъседските отношения са много деликатна материя. Рано или късно на всеки се налага да се обърне към човека, до когото живее. Съседите често имат спорове, но за всеки има решение. Ето и три от най-честите поводи за спорове и конфликти и техните решения.
Когато живеете в къща, не може да не сте се сблъсквали с проблема "дърво в другия двор". Клоните на дървото чсто преминават от единия двор в другия. Собственик на дървото е този, в чийто двор е дънера на дървото. Той носи отговорност за последиците от клоните и листата на дървото. Всякакви намеси от страна на другия съсед се считат за намеса в собствеността. Ако има сериозен проблем и опасност, причинена от наличието на дървото - обърнете се към местните общински служби, но направете това, едва след като сте обсъдили проблема с вашия съсед.
Оградата е това, което разделя две съседни къщи. Тя обаче е и сред малкото общи неща между двама съседи. Оградата е съвместна собственост и двамата съседи са длъжни да я поддържат. Никои няма право да сменя или премахва оградата без съгласието на другия. "Грозната ограда" също е проблем, които трябва да решите сами. Няма законови основания за предприемане на действия срещу ограда, която не е по ваш вкус. В някои държави съществуват наказания за отказ от поддръжка на ограда. Най-доброто решение в такива случаи е разбирателство и компромис.
Трети важен проблем, който може да възникне между съседи е шумът. Той е по-общ и не се отнася само до тези, които живеят в къща. Почти всеки град има свои наредби за шума. Ако някои от съседите ви състемно не спазва правилата, местните власти могат да го санкционират за това. Шумът е малко субективно понятие и за това е нужна толерантност. Поговорете с шумния съсед, той може би просто не осъзнава, че ви създава дискомфорт. Бъдете готови винаги да направите компромис. Опитайте се да решите проблема спокойно и след това търсете подкрепа на домоуправителите или градските власти. 
Запомнете, не всяко решение, което не е добро за вас е грешно. Приемете правилата и продължете напред. Опитвайте се да излизате с компромисни решение от споровете и запазвайте добрите отношения със съседа!

Забележка: Мнението на г-жа Хил е взето от материал на realtytimes.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив