Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Наближава Рождество. Това е времето за равносметка и зараждане на нови планове за бъдещата 2012 година. Ако ви предстои продажба на имот от всичките приоритети, които сте си набелязали, сега е времето да осмислите и подредите важните неща във вашия живот. Когато трябва да се извърши и приключи нещо, което е много важно, каквото е продажбата на имот, изключително необходимо е да набележите  основните стъпки, които ще ви отведат към успешния му завършек. Ето най-важните от тях.

1. Изяснете си вашите цели и просперитети

Народната поговорка казва: „Когато се обърне колата, пътища - много ...” За да не се обърне „колата” ви и да тръгнете в грешната посока, заемете се с една досадна или непривлекателна задача за някой. Напишетe всичко, което мислите да правите. Как да го направите? Кога и защо да го правите? Този метод е доказано верен и мъдър. Когато седнете да пишете, мисълта ви престава в голяма степен да блуждае и се фиксира към най-главните неща. Когато вече сте написали нещо и го препрочетете веднъж започват да ви идват нови идеи за добавяне и премахване на нещо. Когато минат няколко дни или часове, мисълта ви се връща пак там и ви позволява да доизкусурявате нещата. Много бележити и умни хора, са постъпвали по този начин за изясняване основната линия в своя живот, и така са сътворявали своето „кредо”. Защо е необходимо това? В живота ви се случват най-различни обстоятелства и получавате най-различни мнения. Често повлияни от временни емоции, всички ние вземаме неправилни решения. Това се случва винаги, ако сериозно не сме определили ясните си цели.

 

2. Направете проучване на пазара за недвижими имоти

Изяснете си каква е тенденцията за движението на цените. Цените на имотите, златото и работната заплата в една страна имат приблизително един и същи ход. Те зависят най-много от националния вътрешен продукт, а той е подвластен на икономическия потенциал на държавата. Ако няма тенденция за увеличаване съществено на този показател, цените на имотите ще падат. Средната работна заплата ще стане същата или леко и негласно ще пада. Златото ще повишава цената си. Имотите намаляват своята ликвидност. Парите са по-ценни, защото ликвидността им се е запазила висока и тези, които ги имат не желаят да ги пуснат в обращение. Затова купувачите са малко. Пазарът е техен. При това положение борбата ви е да не изпуснете възможния купувач.

След като сте си изяснили тенденцията на пазара, следва да си изясните на какви цени се продават имоти подобни на вашия, ако изобщо се продават. Ако не се продават точно такива имоти се налага да правите сравнителен анализ. Каква е била обявената цена на имота и за колко се е продал. При положение, че спадът е 10-12 процента можете да приемете за относително вярно, че и на видът имота, който вие ще продавате, цените на обявите, които гледате, ще паднат с толкова процента. Това е изключително важно, за да знаете при преговорите, които ще водите с вашите бъдещи купувачи до каква цена можете да отстъпите.
Търсете обяви с имоти, които са приблизително като вашия по тип, местонаходение и характеристики. Искайте от брокерите или  собствениците, които ги предлагат сериозни  и подробни обяснения, за да си изясните колко подобни имота като вашия има  на пазара. Това са вашите конкурентни имоти и в борбата за купувача вие ще бъдете един от тях.
Ако сте  планирали продажбата за пролетта, сега е времето за наблюдение на конкурентните имоти какво се случва с тях през половин и един месец. Записвайте  данните на таблица на 15-то число и на 30-то число на месеца. Отчитайте в проценти какви са разликите.
Ако има възможност посетете конкурентните имоти или се запознайте със собствениците им. Това ще ви даде още по- голяма яснота сега или в бъдеще, ако някой от тези имоти е продаден.
 

3. Набавете си  всички необходими документи за продажбата

Всичко наред ли е с документа за собствеността, ако имате нещо, което подлежи на вписване в службата по вписване направете го. Протоколи от доброволни делби, завещания имат правен характер, но подлежат на допълнителни юридически проверки и забавят сделката, затова похарчете малко пари и си направете точен нотариален акт. Независимо от обещанията и уговорките, които имате с роднини или други съсобственици на имота, отстранете по законов път всички възможни пречки и отмятания. Вашият брокер или адвокат по  недвижими имоти ще ви помогне за изясняване на цялата документация по прехвърлянето и ликвидацията на един имот.

В документ за наследници трябва имената да съвпадат напълно с имената  на наследодателя и неговите наследници. Често имената на жените не съвпадат, защото като съпруги те са взели имената на своите съпрузи. Налага се документ за идентичност на имената.
Катастрални и регулационни скици, данъчни оценки или неплатени данъци  могат да забавят сделката. Помнете забавянето на сделката може да осуети продажбата и купувачът да потърси друг имот, при който сделката няма да се забави.
 

4. Очертайте времето за сделката в етапи

Набележете точно колко време ще ви коства подготовката на сделката в етапи проучване, документи, обяви, огледи, преговори и изповядане пред нотариус. Съставете график за всеки един етап от транзакцията. При един спокоен пазар на недвижими имоти, една сделка по продажба на имот протича в рамките на 3 месеца. При един пазар, при който търсенето е слабо, какъвто е  в момента, времетраенето се  увеличава до 6 месеца за някой имоти и до една година. Хората обичат да се местят от своето жилище през по-топло време. Ето защо, ако предвидите вашата сделка да започне през месец март или април, следва до тогава да сте направили проучванията си  и  да сте набавили необходимите документи. Остава да пуснете вашите обяви или да активизирате и съгласувате вашите действия с вашия брокер за недвижими имоти.

 

5. Стартирайте транзакцията и късмет

 
Пригответе се за огледите. За тях ви трябва време за осигуряване на присъствие и време за слугуване след всеки  оглед - чистене и разтребване.  Ако е трябвало да бъдете някъде другаде за задължения, забавления или други грижи в този период трябва да сте ги свършили и да се отдадете на огледите изцяло. Времето е изцяло на купувача по негова прищявка. Ако ви се наложи неочакван проблем, изискващ отсъствието ви, гледайте да сте изчистили всички такива възможни ситуации. Разчитайте на себе си. При негласен конфликт на интереси, ако делегирате на някой друг, провеждането на огледа може да ви издъни с необмислени или нарочни приказки и провали сделката ви.
Всякакви козметични ремонти и основни почиствания да са станали до старта. Готови сте предварително какви отстъпки да направите в цената и сроковете. Готови сте и с доводите и контрааргументите при преговорите и договарянето. Знаете точно как да освободите имота от стари вещи и съоръжения. Готови сте да приемете задатъка (капарото) и да изповядате сделката пред нотариуса след месец, както стандартно се  постъпва или да напуснете имота вeднага. Напускането на имота веднага може да осъществите с наемането на склад за вашите неща, което ще ви струва допълнителни разходи, енергия и неудобства. Всички допълнителни действия извън традиционното мислене костват допълнителни пари или спъват сделката.
Бъдете гъвкави и готови за искания или отстъпки, за които да претендирате или направите. Колко време, пари и енергия сте изразходвали до този момент, ако не се съгласите да направите отстъпка какво губите до изчакване на следващ клиент, който може да се появи след месеци.
И последно имайте предварително решение, какво ще правите с парите от сделката веднага след транзакцията. Било то избор на банка,  на депозит или друго нещо. Осигурете си близки хора за финала.
Късметът или приятната изненада е пазарът да се обърне и купувачите, като щури да се юрнат да купуват жилища. Защото, ако не го направят може да загубят голяма част от стойността на паричните си средства. Случват се и такива неща, ако плъзне някакъв слух по медиите.
 
.

Коментара : (2)

Добави коментар
ТодорДек 22, 2011  

Благодаря за отговора,помогна ми да се ориентирам какво да правя.Поздрави.

Боян МихайловДек 23, 2011  

Въпреки, че за моменти не ми предстои продажба на имот, а по-скоро отдаване под наем, този полезен съвет много добре показва изобщо начина на извършване на сделки с имоти.

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив