Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Най-често съсобственост възниква, ако няколко души купят един имот или при наследство, когато има повече от един наследник. Какви са вариантите за продажба в този случай:
1. Най-оптимистичният е, когато всички съсобственици желаят да продават и са съгласни с продажната цена на имота. Явяват се пред Нотариуса и потвърждават своето съгласие за продажба. Най-лесно е всички да упълномощят с нотариално заверено пълномощно един от съсобствениците, който да представлява останалите в процеса на организацията на сделката и при изповядването й пред Нотариус.
2. Един или повече от съсобствениците НЕ желае да се продава имота като цяло. Продажба НЕ може да стане.
3. Когато един (или няколко) от съсобствениците желае да продаде своята идеална част от имота (чл. 33 от ЗС), той я предлага първо на другите съсобственици задължително на цена, не по-ниска от тази, на която ще продава. Ако от тях последва писмен отказ, тогава може да я обяви на пазара. При положение, че Продавачът-съсобственик продаде своята идеална част на по-ниска цена от предложената на бившите си съсобственици, то последните имат право да предявят иск в законен срок(3 месечен) за разваляне на сделката. Това ограничение за предлагане на своята идеална част първо на другите съсобственици НЕ се прилага при продажба, придобита по наследство, при дарение или при замяна на притежаваните идеални части от имота.
4. Когато собственик продава на друг от съсобствениците си своята идеална част, той не е длъжен да отправя предложение за изкупуване, да уведомява или да иска съгласието на всички останали съсобственици.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив