Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

По принцип собственикът  на  земята е собственик и на всичко върху нея - постройките и насажденията.
 

Ако собственикът изгради постройка върху своя имот, не говорим за право на строеж,защото така той упражнява своето право на собственост,включващо в себе си като елемент още две ограничени вещни права,които могат да се преотстъпват на трети лица-право на  ползване и право на строеж.
 

Правото на строеж представлява юридическо разделяне на собствеността върху терена от собствеността на постройка върху него.
 

То се учредява винаги в полза на лице,което не е собственик  на земята. Право на строеж, а изобщо-законно строителство,се осъществява задължително  в строителните граници на населеното място в съответствие с  нормативните изисквания и приетите градоустройствени  решения.
 

Нормативно е уредено в чл.63-67 от Закона за собствеността,но корените му са още в  римско право.Това обяснява и другото му наименование - " суперфиция"

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив