Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Най-добрият начин е да изберете само една подходяща агенция, която да представи имоти ви защото така или иначе пазара на имоти в България на 95% се работи от посредници.  
 Професионалната фирма още с първото Ви обаждане ще организира среща в удобно за вас време да ви посети и при съгласие от вас да направи снимки на имота. Ще се запознае с документите за собственост без да ги взима от вас разбира се. При посещението провеждайки един изчерпателен разговор и разбирайки причината или идеята, която ви е довела до това важно и отговорно решение той ще ви посъветва как би било най-добре от гледна точка на опита му да продължите нататък.
 Вашия посредник ще ви запознае на какви цени се предлагат имотите от вашия сегмент в района като по този начин ще си спестите много изгубено време в очакване на това дали можете да получите цена много по-висока от средната за района. Ще ви предложи да подпишете споразумение (договор) в което освен вие задължения ще има и посредника към вас, но основото и най-важно нещо тук е безспорния факт, че вашия имот ще бъде представен на пазара по най-добрия начин, защото брокера ще бъде пределно мотивиран поради факта, че вие делегирате вашето доверие единствено на него.
 Много хора подценяват работата на консултанта смятайки, че единственото нещо, което те правят е да свързват продавач и купувач, като до тук приключва техния ангажимент. Посредникът професионалист би ви информирал в процеса на предлагането на имота, къде и как е представен той в медиите. Ежеседмично да ви информира какъв е интереса към него, дори и да няма осигурени огледи от потенциални купувачи.
 Съществената част от работата на избрания от вас брокер е да договори добри условия, а именно да постигне офертната цена без коментар от страна на купувача. Да осигури вашата юридическа защита при оформянето и подписването на предварителняи договор (цена, начин на плащане и срокове), да изясни стъпките по които вие ще получите продажната цена. Да Ви обясни как ще протече сделката, включително и ако купувача тегли кредит при закупуването на имота. Да изчисли вашите разходи свързани с прехвърлянето на имота и даде своя съвет кореспондиращ със законите свързани с недвижимо имущество в България като ЗЗД, ЗДДФЛ и ЗУТ .
 В този процес той трябва да е неотлъчно до вас при подготвянето на необходимите за продажбата документи като ви дава спокойствие, че във всеки един момент можете да разчитате на неговата помощ до финалното оформяне на сделката.
 Задължително при плащането на комисионната, която за различните фирми e между 2,5- 3,6 % от продажната цена, Вие трябва да получите фактура за извършената от тях услуга. Това Ви дава право да претендирате вслучай, че имате претенции.
 Разбира се можете да се опитате да продате и сами Вашия имот. Това би означавало сами да се справяте с рекламата на имота, организиране на огледи, договаряне на цената и не на последно място ще трябва само или с помоща на юрист да се изготви предварителния договор.

Коментара : (1)

Добави коментар
Гочо МирчевДек 17, 2010  

Добре, защо ако е толкова лесно, някои имоти се продават за дни, а други стоят на пазара с месеци?

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив