Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Ходил съм на много огледи на жилища с купувачи. Най-често лошият вид на банята, е отказвал купувачите от покупка или драстично, е намалявал цената с няколко хиляди евра.

Занемарена и отблъскваща баня е грозна картина. Причините за това състояние са много. Тук ще изброя само някой от тях:

Натрупан черен мухъл по тавана и стените от конденз. Това в много от случаите се дължи на това, че в жилището са живяли хора, които не са имали възможности за ремонт или са били временно там. Кондензът се получава в жилища, в които няма постоянно отопление/ТЕЦ/ през студените месеци или няма добра вентилация на помещението. Парата, която се отделя при къпане и пране се залепва по стените на помещението и образува мухъла най-общо казано.

Друга причина, са течовете предизвикани от остарели и спукани водопроводни тръби, или  неизолиран под на банята на горния етаж след ремонт.  Дали течовете са отстранени или не, купувачът не може да знае, но тази картинка най-често говори за лоши съседски отношения  и клиентът  или  бяга по тази причина или не желае да си навлича допълнителни ядове и грижи.

 

Ето някой от стъпките, които можете да предприемете:

1. Отстранете теча на всяка цена ! Опитайте да се споразумеете със съседа на горния етаж, защото това е негова грижа.  Ако това не даде резултат пробвайте да убедите управителя на етажната собственост за подмяна на  остарелите водопроводни щрангове/тръби/ на всички етажи. При смяната течът ще бъде отсранен между другото. Ако не можете да постигнете и тук съгласие, остава да поемете ремонта за ваша сметка. Вашият съсед ще се съгласи, ако му предложите нов под на неговата баня от по-хубави от неговите теракотни плочки. Предложете му той да ги избере. Материалите и трудът на квадратен метър не струват повече от 25-50 лева /12-25 евра/. Квадратурата на банята не е по-голяма от 4-6 кв.метра. При най-оптималния вариант този ремонт би ви струвал 150 евра.

2. Отстранете следите от конденза  и  ремонта на търбите по тавана на банята,  като направите шпакловка и боядисване на тавана или скриите всичко с допълнителен окачен таван. Най-бързо и лесно това става със система „амстронг”. Материалите за него са много евтини 10-12 лева за м.кв. и трудът за поставянето е още толкова или при оптимален вариант ще платите 6 кв.м. х  12 евра =72 евра

Както се вижда от горните сметки оптималната цена за  ремонта ще ви струва 220 евра. Тази сума е далече по-малка от отстъпката, която при преговорите ще ви принудят да направите от 1000 до 5000 евра, каквато е най-честата практика.

От друга страна  можете да продадете жилището за най-много 3 месеца, когато направите този ремонт вместо 6 или 12 месеца/ако определите реална цена на жилището/. От забавянето на продажбата вие също губите освен всичко друго пак пари. Направете и друга сметка. Ако жилището ви струва 50 000 евра х 7% годишна лихва, която някой банки дават за 6 месечен депозит прави вашата загуба равна на 1500 евра за 6 месечен период. Но, ако забавите продажбата с една година губите 3000 евра. При цена 100 000 евра за жилището загубата е двойна. При положение, че това е имот, който се дава под  наем, за една година невзет наем би ви струвало  до 5000 евра.

Времето е пари, нали така. Изборът е ваш, не мой. Сега е ваш ред най-малкото за коментар на съвета.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив