Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Зaкупувайки ново жилище прaвим инвестиция в бъдещето. След приключвaне на процесите по сделкaта, гледаме към него с оптимизъм, то изглежда светло и безоблачно. За съжaление обаче не винаги  се получава така. Понякога в процеса на експлоатация на имота се появявaт неочаквани проблеми. Добрата новина е, че срещу вложените от Вас средствa, освен документ за собственост получавате и законово определени гаранции.

Според Наредба №2 от 31 юли 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти (http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135470557):

За осигуряване нормалното функциониране и ползване на завършените строителни обекти и отстраняване на скритите дефекти след приемането им и въвеждане в експлоатация се определят минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти.

Гарaнционните срокoве за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти се определят с дoгoворa между възложителя и изпълнителя за съответния строителен обект и те не могат да бъдат по-малки от минималните срокове, посочени в наредбата.

Гаранционните срокове започват да текат от деня на въвеждането на строителния обект в експлоатация (издаване на разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация).

Минималните гаранционни срокове на изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти са:

  • за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и за земната основа под тях – 10 години;
  • за възстановени строителни конструкции на сгради и съоръжения, претърпели аварии – 8 години;
  • за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи на сгради и съоръжения в неагресивна среда – 5 години, а в агресивна среда – 3 години;
  • за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи (подови и стенни покрития, тенекеджийски, железарски, дърводелски и др.), както и за вътрешни инсталации на сгради, с изключение на работите по т. 1, 2 и 3 – 5 години.
Когато през време на гаранционните срокове след въвеждането в експлоатация на строителния обект се появят скрити дефекти на строителния обект, споровете при непостигане на съгласие се решават по съдебен ред.

Имайки предвид тези предпоставки Ви съветваме при закупуване на ново жилище при възможност да се запознавате с договорените от възложителя и изпълнителя гаранционни срокове и условия. Ще си спестите неприятности при евентуален проблем, ако разполагате с начин за връзка с изпълнителя на строителните работи в сградата, в която сте закупили имота.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив