Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Разглеждайки обяви за продажба на жилища неизменно срещаме добилите популярност определения за степентa на зaвършеност и изпълнение на довършителните рaботи – „по БДС“, „до ключ“, „на шпaкловка и зaмазка“ и др. Ако зa последните две е ясно, че сa произлезли от народа, то БДС – /Български държaвен стандарт/ се поддържa от Бългaрския институт за стандартизация /БИС/. Институтът е носител на интелектуалните права върху стандартите и поддържа актуален техен регистър.

Има ли БДС стандарт за довършителни работи? В сайта на БИС такъв не е публикуван. След отправено запитване към експерт от Института ни бе отговорено, че официален стандарт за това не съществува, а степента на завършеност на сградата е въпрос на договореност с изпълнителя.

Трябва да имаме предвид също, че съществуват законови мерки, които гарантират, че сградите получили разрешение за ползване отговарят на предвидените критерии за качество и имат максимална степен на съответствие с работните проекти.

Според основния закон за дейностите в строителството – Закона за устройство на територията /ЗУТ/: „Строежите се проектират, изпълняват и поддържат в съответствие с изискванията на нормативните актове и техническите спецификации за осигуряване в продължение на икономически обоснован експлоатационен срок на няколко съществени изисквания:

  • носимоспособност на конструкцията;
  • безопасност при пожар;
  • хигиена, опазване на здравето и живота на хората;
  • безопасна експлоатация;
  • защита от шум и опазване на околната среда;– енергийна ефективност.
Строежите трябва да бъдат достъпни за хората с "увреждания.“

Редица подзаконови нормативни актове – предимно наредби, регламентират в по-голяма степен на подробност дейностите в строителството:

  • Министърът на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с компетентните министри издава наредбите свързани с проектирането, изпълнението и въвеждането в експлоатация на строежите, дълготрайността на строителните конструкции, устойчивостта на земната основа, както и други изисквания за безопасността при отчитане влиянието на географските, климатичните и сеизмичните въздействия.
  • Министерският съвет  приема наредба за инженерно-технически правила за защита на строежите при бедствия и аварии по предложение на министъра на вътрешните работи.
  • В строежите се влагат само строителни продукти, които осигуряват изпълнението на съществените изисквания и отговарят на техническите спецификации, определени със Закона за техническите изисквания към продуктите.
  • Контролът на строителните продукти се осъществява от консултанта при извършване на оценката на съответствието на инвестиционните проекти и при упражняване на строителен надзор. Извършва се и административен контрол на строителните продукти.
Всички обстоятелства, свързани със строежа се документират от представителите на страните по сключените договори. Всички предписания, свързани с изпълнението на строежа, издадени от оправомощените за това лица и специализираните контролни органи, се вписват в заповедната книга на строежа, която се съхранява на строежа.

След завършване на строежа възложителят, проектантът, строителят и лицето, упражняващо строителен надзор, съставят констативен акт №15, с който удостоверяват, че строежът е изпълнен съобразно одобрените инвестиционни проекти, заверената екзекутивна документация, изискванията към строежите и условията на сключения договор. Към този акт се прилагат и протоколите за успешно проведени единични изпитвания на машините и съоръженията. С акт №15 се извършва и предаването на строежа от строителя на възложителя.

Следва узаконяването на строежа и въвеждането му в експлоатация. Строежите от първа, втора и трета категория по ЗУТ се въвеждат в експлоатация въз основа на разрешение за ползване, издадено от органите на Дирекция за национален строителен контрол, а останалите – от органа издал разрешението за строеж, чрез издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация.

С оглед на всичко това нашият съвет е при закупуване на имот да изисквате конкретна информация за неговата степен на завършеност. Това би могло да Ви помогне да прецените по-добре дадена оферта и да Ви спести допълнителни непредвидени разходи.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив