Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

 

Как да перем завеси
 
Това, което съсипва завесите е всъщност перилния препарат, който остава в тъканта. Завесите трябва да се перат с много малко прах за пране, а ако са особено мръсни, се накисват предварително. При прането на завеси НЕ СЕ слага омекотител. За премахване на наслоен препарат е добре да се направят две изплаквания, преди да започне последното центрофугиране, да се спре пералнята и да се програмира наново на режим “изплакване”.
 
Как да “изперем” на сухо килим
 
Това е един неангажиращ, нелош, и абсолютно безвреден начин да освежим килимите вкъщи.
Почистете килима с прахосмукачка. Наръсете равномерно сода бикорбонат и разстелете с ръце, за да покрие равномерно навсякъде. Оставете да престои за през нощта. Почистете отново внимателно с прохосмукачка. Ефектът е учудващо нелош, освежава цвета и премахва и наслоените миризми.
 
Препарати за миене на прозорци 
 
* Най-лесният, бърз и ефикасен метод за миене на прозорци е вода и оцет или със спрей с оцет. Не е необходимо изплакване. Достатъчно добър ефект има и измиването само с вода и кърпа от микрофибър. Ако по стъклата има остатъци от предишни наслагвания на синтетични продукти, първите пъти, когато се използва оцет може да останете с впечатление, че върху стъклата са останали петна, които не са се изчистили – това са точно продуктите, използвани преди. Ще се изчистят напълно след следващото измиване и ще забележите, че стъклата и огледалата ще се замъгляват много по-малко при висока влажност.
* Има и други начини за измиване на стъкла, като например спрея с вода, етерично масло и малко веро.
* Друг начин е класическият и изпробван от болшинството от нас начин с навлажняване на стъклата с гъба, напоена с вода и избърсването им с вестници.
 
Почистване на подове 
 
Теракотни плочки: Може да се използва топла вода и оцет, или парочистачка. В зависимост от степента на замърсяване може да се използва и малко химически препарат. Всичко зависи от вида замърсяване, честотата, с която се мият подовете и най-вече, дали в дома има бебета или деца, които лазят или играят на земята. Трябва да се ползват максимално натурални продукти, химическите продукти често достигат до кожата и устата на децата.
 
 
Паркет: важно е да се направи разлика между лакиран паркет и полиран паркет с мазнини. И за двата типа паркет най-доброто средство е навлажнен парцал от микрофибър. За почистването на лакирания паркет може да се използва вода с оцет. За полирания с мазнини паркет не бива да се употребява оцет. Когато паркетът е много мръсен, може да се измие с навлажнен парцал, който предварително е напоен с вода с малко екологичен или нормален почистващ препарат. Лакираният паркет няма нужда от специфични продукти, за да бъде почистен. В повечето случаи препаратите за под “направи си сам” са подходящи и за лакирания паркет. Ако паркетът има признаци на помътняване, е добре да се приложи специфичен препарат на базата на натурален восък.
Традиционните продукти за почистване и поддръжка на паркета съдържат синтетични смоли и други замърсяващи продукти и не са за препоръчване за използване в затворена среда, каквато е дома.
 
Почистване на микровълновата печка
 
Поставете в микровълновата печка половин чаша равни части вода и лимонов сок (или вода и оцет). Включете печката на максимална мощност за около 5 минути. Изчакайте няколко минути преди да извадите чашата и изплакнете вътрешността на печката с навлажнено парче плат.
 
Почистване на фурната
 
Необходимо е да се избягва използването на много от продуктите в търговската мрежа, които често съдържат сода каустик, разтворители и други отровни вещества, остатъците от които не могат да се отстранят от стените на фурната и изпарявайки се, могат да проникнат в храните, поставени за печене. Първото правило е фурната да се почиства често с топла вода, в която е разтворена сода бикарбонат, или бял оцет, или лимон.
 
Дъски за рязане и повърхности с контакт с храни
 
Натрийте ги с каша от вода и сода бикарбонат (1 част вода и 3 части бикарбонат) и изплакнете след няколко минути. Има хигиенизиращ, обезмазняващ и обезмирисяващ ефект.
 
Хладилник
 
Почиства се с със спрей с оцет или сода бикарбонат и след това с чиста вода.
За абсорбиране на миризмата в хладилника: разстелете сода бикарбонат в плитък отворен съд и я поставете в хладилника. Има ефект до около 3 месеца.
 
Мивка и други повърхности за миене
 
Може да се използва каша от вода и сода бикарбонат, като се приложи директно върху мивката, търкайки с домакинска гъба. Премахва помътняването на повърхностите и придава блясък без да причинява драскотини. След това се изплаква с вода и се изсушава с парче плат. Бикарбонатът има свойството да хигиенизира без да оставя остатъци от химични вещества и е подходящ за почистване на повърхности, котио влизат в конкат с храните.
 
Почистване на сребърни прибори
 
Със същата каша от вода и бикарбонат могат да се почистват сребърни прибори, като се търкат. Като алтернативен начин може да се използва препаратът “направи си сам” с лимон.
 
Санитарен фаянс
 
В този случай също може да се използва топла вода и сода бикарбонат или бял винен оцет и топла вода. Не използвайте сместа от вода и сода бикарбонат за ваните от метакрилат.
Оцетът е отлично средство за премахване на наслагванията от котлен камък на мивки, кранчета и др., достатъчно е да се мине с домакинска гъба, напоена в топъл оцет и след това да се изплакне добре с вода. Ако котленият камък се е наслоил върху кранчетата, то тогава е най-добре да се развият, натопят в оцета, докато котления камък не започне да се топи, като клед това се изплакват и се връщат на мястото им.
 
Тоалетна чиния 
 
За почистване на тоалетната чиния избягвайте да използвате белина, амоняк и други агресивни вещества: това са продукти, които са вредни за околната среда и човека. Може да се използва без никакъв проблем сода бикарбонат или оцет, разтворен в гореща вода.
 
 
 
Източник: www.promiseland.it

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив