Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Много често, дори и сред колеги, съществува разбирането, че Договорът за доброволна делба /ДДД/ е документ за собственост и при изброяване на необходимите документи за сделка той се представя като такъв. ДДД показва някаква трансформация на имота /делба/, но с него не се учредява вещно право.

Като документ той е необходим, но недостатъчен при каквато и да било сделка с въпросния имот.

Ще дам един пример:

Поземлен имот /вилно място/ е придобит от двама съсобственици /братя/ чрез покупка от своите родители.

В Нотариалния акт за покупко-продажба, обаче, е записано, че родителите запазват правото си на ползване на имота докато са живи. След известно време двамата съсобственици правят доброволна делба. В ДДД това вещно право няма да е отразено.

Разчитайки, при покупка на имот, само на този договор като документ за собственост, купувачът ще остане излъган и има правото да поиска от съда сделката да бъде обявена за невалидна.

Примерът е само една от възможностите. По тази причина винаги ДДД трябва да бъде съпроводен и с предходен документ, доказващ правото на собственост.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив