Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Всички сме имали проблеми с конденз, но малко известно е защо се получава.

В интернет по форуми и сайтове надълго и нашироко са описвани проблеми от конденз, хората питат каква е причината, но почти никъде не се посочват факторите, които го предизвикват. Защо през времето на “социализъма” нямаше проблем “конденз” ?

Парното на 6, дървена дограма, през която духаше и изобщо не се замисляхме за топлоизолации, саниране и т.н., топли стени и радиатори на max под прозорците.

От нашия дългогодишен опит в строителството сме стигнали до следните причини, проверени на практика:

Влажност на въздуха - това е основната, но не единствена причина за конденз. Тъй като зимата не се проветряват помещенията с цел да се запази температурата, влагата няма къде да отиде и по студените повърхности се появяват миниатюрни капчици. Ако намалим влагата в помещението до 50-60% ще елиминираме този фактор, но няма да премахнем конденза.

Температура на въздуха - всички правим икономии като не отопляваме през цялото време жилището, в което живеем. Препоръчителната температура на помещението е 20-22°С.  и така хем се изсушава въздуха, хем се затоплят стените.

Температура на вътрешните повърхнини - това е нещо, което никой не отчита или никой не контролира. С понижаване на температурата в помещението се понижава и температурата на вътрешните повърхнини. Когато тя стане под 11ºС възниква предпоставка за конденз. Именно този фактор обикновено се пренебрегва, защото ние измерваме температурата на въздуха, влажността на въздуха, но не измерваме температурата на вътрешните повърхнини. Вече има термометри, които се лепят и така може да се отчете температурата на стените.

Влажността на въздуха можем да контролираме, като си купим  влагомер/ термометър, а вече има богат избор на влагосъбиратели. За температурата на въздуха нещата са ясни, а за температурата на вътрешните повърхнини решенията са топлоизолация на стените и затопляне на въздуха пред прозорците.

Ако са спазени и трите предпоставки за микроклимата в помещенията няма как да се получи конденз.

Коментара : (3)

Добави коментар
Боян МихайловДек 23, 2011  

Аз имах проблем със силен конденз в спалното ни помещение,който се реши след като сложихме вътрешна изолация и се отопляваме с конвекторна печка на около 20 до 22 градуса. Дограмата е дървена и стара. Благодаря за изнесената тук информация.

инж. Петър ПетровСеп 29, 2017  

Още нещо относно предпазването от конденз:
Вентилазионни клапи /или луфтери/ които се поставят на дограмата /врати и прозорци или допълнение към стъклопакета/.
И разбира се движение на въздуха. Трябва да изберете откъде ще ИЗЛИЗА влажния въздух в помещенията.
Добро решение са вентилационните комини в апартаментите, както и отдушниците в баните, мокрите помещения и кухните.
Въздухът трябва да ВЛИЗА и да ИЗЛИЗА - само тогава къщата диша.

инж. Петър ПетровНое 16, 2017  

Прозоречни вентилационни клапи - http://www.bezvlaga.com/aereco/nagnetatelni/

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив