Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

 

Оглед на имот се прави с цел да се придобие реална представа за имота, съветват консултантите на "Форос". Огледът е задължителен както при закупуване на жилище, така и при наемане на такова. 
 
Независимо към какво жилище се е насочил клиента ново строителство или старо строителство, много е важно да придобие точна представа за района, за общото състояние на самата сграда, както и за самото жилище.
 
Ето и някои съвета, които трябва да се спазват при избор/оглед на имот и на какво точно да се 
обърне внимание:
 
Първо, самият оглед започва още с  приближаване към имота, с навлизане в населеното място, квартала, вилната зона. Много е важно да се придобие представа за района – какво е състоянието на инфраструктурата и дали въобще е налична. 
 
Второ, задължително трябва да се обърне внимание и на съществуващите в близост 
търговски, културни, здравни и др. обекти. 
 
Трето, важно е да се обърне внимание и на състоянието на уличната настилка пред и 
около сградата, на наличието на паркинг, на наличието на улично осветление и 
тяхното състояние. Оглежда се и фасадата на сградата, има ли изолация, ако е панелно жилище – какво е състоянието на металните връзки между панелите, има ли пукнатини.
 
Четвърто, добре би било ако се получи информация за собствениците на съседните имоти, имат ли домашни любимци, има ли офиси в сградата. За тази цел ако е възможно се разговаря с домоуправителя, за да се разбере кои са съседите на имота на същия етаж, както и над и под разглеждания имот има ли някакви проблеми.
 
Пето, много е важно да се обърне състояние и на общите части вътре в сградата – състояние на входната врата на сградата, има ли домофонна система, състояние на стълбището и на междустълбищните площадки. Ако състоянието не е добро, важно е да се информирате дали се 
предвижда ремонт, събират ли се парични средства и по колко. Трябва и да се погледне състоянието на асансьора, ако има такъв.
 
След приключването на огледа е добре да се поиска да се види документ за собственост на имота, пълномощно (ако лицето не е собственик, a пълномощник), скици на жилището, при сграда ново строителство – разрешение за ползване, правилник за вътрешния ред в сградата (в него е посочена таксата, която се плаща за поддръжка на сградата). 
 
Желателно е клиента да се запознае и със подробния устройствен план на района и какви сгради се предвижда да се застроят там. Значителен е броя на случаите, при които се закупува жилище с панорама и в следващия момент пред жилищна сграда се построява нова сграда, която скрива гледката.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив