Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Какво ни посъветва г-н Кошман:

1. Намаляване на амортизацията и акцентът върху полузавършените имоти помагат в криза
2. Добре преценена и точна държавна помощ ще спаси строителния бранш
3. Хората трябва да знаят какво се случва
 
/Съветите са формулирани от ceb.bg на базата на думите на г-н Кошман и не го ангажират с покана за инвестиционни действия/

Днес строителната индустрия е в много тежко състояние.  През втората половина на септември 2008 година започна черната линия, която продължава и днес. През миналата година се появи тенденция инвеститорите да се съсредоточават върху жилищни сгради с голям процент на завършеност. През годините от 2004 насам се наблюдава спад в жилищносто строителство. Хубавото е, че строителите като отговорни хора са предвидили подобна тенденция и от 2003 насам се съсредоточиха върху намаляването на амортизацията на жилищата.
Компаниите също са в криза. Те не получават кредити и за това бавят построяването на сградите. Хората трябва да знаят това и да получават гаранции, че дори и със закъснение, ще получат жилищата си. В условия на криза най-неефективно би било прехвърлянето на държавни пари в строителството. По-важно е да има гаранции за изкупуването на вече построените жилища. Държавните поръчки, отстъпки в някои такси, облекчени процедури за разрешителни за строеж - това ще помогне. Естествено, не говорим за големи печалби за строителите, но това ще им помогне да оцелеят. Някои големи компании загубиха акции, други ги продадоха, трети се сляха. Такива неща се случват в условия на криза. Причината за това положение не е в лошо управление на компаниите. Там работят умни хора и преди всичко вървеше нагоре. Ще е безумно, ако кажа, че има виновен за кризата. Хората трябва да знаят какво се случва. Ако им кажем "всичко е наред" ще е грешка. Строителите се нуждаят от помощ. Тук трябва да се намеси държавата. Единна позиция, конкретни предложения и контрол - това ще е от помощ за нас.
 
Забележка: Мнението на г-н Кошман е на базата на интервю пред РИА Новости

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив