Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

Сглобяеми къщи

Юни 2, 2013 vote (0)
avatar

Поради големият интерес към цените за строителство и по специално за строителството на сглобяеми къщи искаме да Ви  разкажем повече.

Крайната стойност на един строителен обект се формира на база:
- сума за проектиране
- сума за съгласуване на проектите
- сума за подготовка на парцела
- сума за изграждане на основата и включване на водопровод и канализация
- сума за строителство на сградата
- сума за узаконяване на сградата
- сума за обзавеждането й.

По редът на описанието:
- сума за проектиране - Проектирането на една сграда се базира на Наредби за минималните цени в проектирането, Закона за устройство на територията и правилниците към тях. Средно това е около 5% (за жилищни сгради) от общата строителна стойност на обекта. Казано в пари от 16 до 22 лева за 1 м2. Ще кажете пък защо от до. Цената варира в зависимост от това къде се намира парцелът, общината и времето необходимо за отделните специалисти да изготвят своите части (архитектура, конструкции, електро, ВиК, ОиВ). Отделно не забравяйте, че имате допълнителни части - вертикална планировка, трасировъчен карнет, геоложки доклад. Тези части са необходими на проектантите, за да направят правилно проекта. Към стойността се добавя авторски надзор на проектантите (10% от стойността за проектиране) и строителен контрол по време на строителството (500 лева за къщи до 100 м2 и 750 лева за къщи над 100 м2)

- сума за съгласуване на проектите - Процесът е свързан с ходене до местното електро разпределително и ВиК дружество, след това общината по район. Колко пъти ще отидете зависи от компетентността на самите работещи там и желание за работа. Тук сумите никога не са еднакви и затова не можем да Ви кажем колко струва. Едно е сигурно ние можем да Ви предложим услуга по съгласуване на документите за гр. София и цената е 300 лева.


- сума за подготовка на парцела - Тук е мястото за даване на строителната линия. В някои общини това се прави от местните техници в други от лицензирани фирми.Цена от 150 до 300 лева. .

- сума за изграждане на основата и включване на водопровод и канализация - Първо се наема техническо лице, което прави заверка на заповедна книга и започва да попълва нужните протоколи съгласно ЗУТ. След това строител, който прави изкоп, отливане на основите, хидро изолация, дренаж ако се налага, свързване на водопровода и канализация. В това време се вика фирма, която прекарва и подземно или въздушно електрическото захранване. Цените за техническото лице са от 500 до 900 лева. За основите са около 100 лева за 1 м2 и зависи от наклон на терена, наличие на високи подпочвени води, изграждане на мазета и гаражи под сградата, достъп на багери, камиони до мястото и обем на ръчния труд. Изгребните ями при липса на канализация е между 3-4000 лева при стандартен размер 2,5 х 2,5 х 4 м.

- сума за строителство на сградата - Тук е най-голямото разнообразие от цени. Ще чуете цени от 100 лева до 1400 лева за 1м2. Просто попитайте какво включва. Ние предлагаме изготвяне на точни количествени сметки. Вижте в раздела за клиенти допълнителни услуги. Ако не искате да Ви изненадат някои непредвидени разходи, това е начина по който да разберете кое колко струва. За да сте ориентирани можем да Ви кажем, че готова къща направена по всички норми, термо и звуко изолирана без правене на компромиси излиза от 900-1150 лева за 1 м2. Ако става дума само за 10 см стени затворени от двете страни с гипс фазер, най-елементарна дограма и покривно покритие ONDULINE, тогава 400 лева са напълно достатъчни, но ние не предлагаме такива. Има и фирми с дървена обшивка от двете страни, други пък вместо паро изолация Ви слагат най-обикновен найлон. Изобщо докато не се прави контрол в строителството ще продължава да се строи без никакви стандарти. Вие преценете дали бихте живели в такъв вид сграда. Ако искате да сте подготвени за европейските норми, стените трябва да са с мин 200 мм изолация, стъклопакетни прозорци с мин едно ниско емисионно стъкло, термо и хидро изолирана основа и ред изисквания, които никой не Ви пита дали желаете да поръчате. Не се доверявайте от пръв поглед и НЕ пестете пари в началното строителство, защото после ще ги дадете за климатизация и отопление. А както добре знаете цените ще се повишават и това ще повишава Вашите месечни разходи. И още нещо - в евро зоната всички сгради се продават по нетната площ. Когато имаме две сгради с еднакви габаритни размери сградата с по-дебели стени има по-малка нетна площ. При равни топлинни стойности 20 см стена тип сандвич панел се равнява на 52 см тухлен зид. Следователно винаги сглобяемите къщи ще са с по голяма нетна площ в сравнение с тухлените, защото изолацията е вътре в стените, а не извън тях. При сравнение цените на монолитното строителство ще се увеличат и няма да са на нивата, които сега се обявяват. Помислете добре. Същото е положението и с теглото (4-6 пъти са по-леки сглобяемите от монолитните), а по-леката сграда иска по малка основа, а основата е бетон и метал, които пак са пари. Е, да сравняваме ли още двата вида?

- сума за узаконяване на сградата - Узаконяването на сградата е свързано с доста разправии. Обикновено тук е второто място, където можете да скъсате нервите си за по-малко от 1 месец. Изготвят се екзекутивни чертежи, за което се заплаща 10 % от цената за проектирането, след това заедно с цялата документация на сградата, копия от нотариален акт, оригинална виза за проектиране се подписват договори с електроснабдяване и ВиК и най-накрая се дават в общината, за да получите разрешение за ползване. Докладът направен от строителния контрол Ви облекчава процедурата но свикване на експертен съвет в общината и получавате по лесно разрешение за ползване. След това разбира се не забравяйте данъците - те са неразделна част от сградата.

- сума за обзавеждането й - Ние предлагане като обзавеждане, кухни (българска фирма Platan) с цени от 3000 до 4500 лева заедно с електрическите уреди, санитарно обзавеждане (Ideal Standard) около 800 лева за баня и около 400 лева за санитарен възел, осветителни тела (на австрийската фирма ORION) от 40 до 450 лева, ключове и контакти (на френската фирма Legrand) от 5 до 21 лева, мебели и спални (на полската фирма BWR) от 100 до 4500 лева. Останалото е въпрос на Ваше желание.

Всички цени са с ДДС.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив