Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

 

Какво ни посъветва г-н Зелър:

1. Правете разлика между стойност и цена на имот
2. Определете стойността на имота, преди да му сложите цена
3. Реалната цена е това, което другите биха дали за това, което предлагаме

/Съветите са формулирани от ceb.bg на базата на думите на г-н Зелър и не го ангажират с покана за инвестиционни действия/

Последните години подложиха на сериозно изпитание пазарите на недвижими имоти в много страни. Умението да консултираш клиента за това, колко точно да поиска или даде за имот се оказа много важно. Практиката показа, че повечето агенти и брокери не бяха подготвени. Те смесваха терминологията и задаваха погрешни критерии.
Първата стъпка за точна оценка е да правим разлика между цена и стойност. За определен клиент даден имот може да бъде много ценен, защото е живял там години наред, или защото се намира на любимо място. За друг обаче има други неща, които са важни или не чак толкова ценни. В пазарни условия трябва да погледнем през очите на другите. Първото нещо е да определим стойността, а следващото е да преговаряме за цената. Стойността се получава от нещата, които са ценни за купувача.
Повишаването или понижението на цената създават движение на повече или по-малко потенциални купувачи. Всичко обаче се гради около стойността. Решенията ни трябва да се основават на това дали даден имот има стойност за нас или наш клиент, а не толкова от цената му. 
Много агенти и брокери все още вярват, че стойността и цената са едно и също. Не правете тази грешка! Стойността се получава тогава, когато разберем дали нещо в действителност е ценно за клиента. Тогава правим извод за това, какво всъщност можем да получим за него. Цената пък, от своя страна е това, което другите биха дали за това, което предлагаме.
Неприятно е да продаваш имот за 750 хиляди долара и да научиш, че след година той струва 600 хиляди.
Нужно е да се прави и проучване на пазара, преди да се определи стойност и цена на даден имот.
Продавачите трябва да знаят истината за това, колко точно струва имотът им, а не да губят време в дискусия за цената.

Забележка: Мнението на г-н Зелър е взето от материал на realtytimes.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив