Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

За да се вземе ефективно решение при избора на подход, и лице /фирма или физическо лице/, което да обслужва интереса при осъществяване на сделка с недвижима собственост трябва да се вземат в предвид особеностите на този пазар.

В текста по - долу се опитвам да вложа рационални съждения на база собственият ми опит. Позволявам си да пусна текста смятайки, че ще бъде от полза на потребителите пред които стои сблъскване с имотния пазар: С настъпването на финансовата криза, ограничаването на кредитите и от там драстичния спад в търговията с НИ и съответно понижаването на цените, пазарът от "Пазар на Продавача" се обърна в "Пазар на Купувача".

Преди настъпването на тази промяна много от опериращите на пазара на НИ с готовност заявяваха, че нямат финансови претенции от страна на Продавачите и реално не искаха от тях възнаграждение само и само да имат възможността да притежават информация за продавания имот с която да "атакуват" Купувача .

Какво стана при обръщането на пазара? Много от посредниците заявиха официално, че не искат възнаграждение от Купувача само и само да си осигурят достъп до него. В този случай излиза въпроса: Купувача нечий Клиент ли е, след като не плаща и може ли да очаква, след като не плаща, защита на интереса му, ако не е компетентен в тази област? Тези маркетингови подходи в полза на клиента ли работят? Клиента по-добре обслужван ли е? Получава ли срещу парите си адекватно обслужване? Интересите му защитени ли са? Това че го обслужват без да му се "иска" възнаграждение помага ли му да постигне целите си при възможно най-добрите за него условия? Има ли човек, който би вършил качествено и отговорно и безпристрастно работа, без да е наясно кога и дали ще му се плати? Има ли здравомислещ човек, който смята, че без да си плати ще бъде обслужен качествено и ако има такъв, той наистина ли може да бъде квалифициран като здравомислещ? Същият този човек може ли да изисква нещо при положение, че не плаща?

Противно на човешката природа е един човек да пренебрегне собственият си интерес, заради интереса на друг индивид. В този смисъл нелогично е да се очаква качествено обслужване без да има ясна договорка какво ще извърши, колко ще струва и колко ще се авансира, за да се започне работа.

Всичко различно от тази последователност е неприемливо, компромисно и ниско ефективно за всички заинтересовани страни.

Може ли едно лице (визираме посредника), предвид собственият си интерес да стане сделка, да защити интереса на други две лица с противоположни интереси (касаещи параметрите на сделката)? Възможно ли е този човек да контролира природата си така, че да остане в еднаква степен лоялен както към двете страни, така и към собствените си интереси? Възможно ли е да обслужваш качествено и лоялно клиент при положение, че той е възложил задачата освен на теб, на още един куп други като теб и вместо работа получаваш участие във „Втори ТОТО Шанс”?

С тези мисли искам до някъде да провокирам, хората, които смятат, че не получават качествено обслужване и да ги насоча, каква може да е причината да не го получават.

Тема с продължение...

 

 * Секцията "Полезни съвети" е създадена, за да могат експертите от дадена област да споделят опит и умения с останалите потребители. Всеки може да напише аналитичен текст (най-малко 1000 символа) по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да е авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за вземане на решение. Полезните съвети също са един от начините за оценка на експертите в ceb.bg!

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив