Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Не може да се отговори на този въпрос с една кратка статия. Тук аз ще набележа само някои основни стъпки. Покупката на апартамент е важно дело, с доста основни моменти и подводни камъни.

Предполага се знаете колко точно можете да си позволите - следва да разберете какво можете да получите за тези пари. Подчертавам израза, защото ще си спестите време и неприятни емоции, ако тези два фактора се приближат максимално.
 В случай, че държите да свършите всичко сами, отделете време и се разровете в имотните портали и печатните издания, където се предлагат имоти. И макар част от обявите, които ще видите, да са „кухи” (нереални), малко или повече ще придобиете представа за средните цени по райони и тип имот.

Следващата стъпка е да видите апартаментите, които са ви харесали като оферта. За това ще трябва да отделите доста време, да се заредите с търпение, здрави нерви и внимание (шансовете да попаднете бързо на търсеното от вас нещо не са много големи). Гледайте всичко – пукнатини в таваните и стените, общите части на сградата, пространството около сградата, инфраструктурата и т.н..

Приемаме, че сте намерили вашия имот! Вижте документите му за собственост, уверете се в самоличността на продавача, поискайте информация за налични тежести, уверете се, че са погасени задълженията за битови услуги. Огледайте много добре предварителния договор преди да го подпишете и поискайте промени, ако има клаузи, които не ви устройват. За ваше спокойствие може да платите имота чрез специална банкова сметка (ЕСКРОУ). Предвидете средства за заплащането на местен данък за придобиване на имот и нотариални разходи – плащат се в деня на подписване на нотариалния акт. Сумата е различна в различните общини, приблизително 3,2 % от стойността на покупката е за Варна например. Горещо препоръчвам в нотариалния акт да посочвате реално платената от вас цена! И е добре да знаете – нотариалният акт придобива сила след вписването си в Агенцията по вписванията, затова обикновено го получавате едва на следващия ден след подписването му.

Подписването на приемо-предавателен протокол при въвеждане във владение е друг важен момент – така ще сте сигурни, че всичко, което сте виждали на огледа и сте платили, ще намерите в жилището при получаването му.

 След като получите от нотариуса вписаният си акт за собственост, не подминавайте задължението си да декларирате новопридобития имот в данъчната служба по неговото местонахождение (срок - до два месеца след придобиването). Ваш е и ангажиментът по прехвърляне на партидите на апартамента след придобиването му в съответните дружества по водоснабдяване, електроснабдяване и др..

Както споменах, детайлите са много. Оставям темата отворена за допълнения от колеги.

На всички настоящи и бъдещи купувачи пожелавам късмет yes
 

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив