Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Искам да направя една малка корекция по въпроса с документите за собственост.

 Договорът да доброволна делба /ДДБ/ не е документ за собственост. Този договор показва някаква трансформация на имота /делба/ и трябва да е съпроводен с друг документ за предишна операция с имота /покупка, дарение, наследство и т.н./ в резултат на която е възникнала тази съсобственост.

Други документи, които могат да легитимират собственик на имот като такъв, са:

  • Договор за продажба, различен от Нотариален акт. Това са договорите, с които бившите Общински народен съвет продаваше жилища на граждани. Тези договори, обичайно, не са с нотариална заверка.
  • Решение на Поземлена комисия за признаване право на собственост. Става въпрос за земеделски земи и земи от горския фонд. Това решение, задължително, трябва да е съпроводено Протокол за въвод във владение.

Относно скицата.... Тя се изисква не само при сделки със земя. Изисква се и при продажба на апартаменти. В този случай се нарича „схема”, но по същество си е скица и се издава от същите инстанции /Агенция по кадастър или община/кметство /.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив