Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

В правомощията на всеки общински съвет е да реши дали да повиши данъците на сградите, приложили мерките за енергийна ефективност от безплатната правителствена програма да саниране. Безспорно е, че санирането повишава стойността на имотите, но не държавата, а местните власти решават повишаването на местните данъци и такси.

Техническите паспорти на сградите, които участват в Националната програма за енергийна ефективност, ще се плащат от държавата и ще са напълно безплатни за участниците в програмата. Апартаментите по никакъв повод не могат да бъдат застрашени и отнети, само за това, че някой е кандидатствал да получи безвъзмездна помощ.

Жилищни блокове, в които има индивидуално остъклени балкони няма да бъдат премахвани, нито ще бъдат пречка за включването на блока в Националната програма за саниране.

В такива случаи проектантите ще трябва да съобразят визията на блока с индивидуалните решения на гражданите. Те трябва да предложат такива решения, които няма да налагат премахването им. Ако обаче досегашната дограма не отговаря на изискванията, предписани от енергийните одитори, то тя ще бъде подменена за сметка на проекта.

Декларациите за съгласие за участие в проекта не трябва да се заверяват нотариално. Ако те идват от собственици на апартаменти, които живеят в чужбина, трябва да бъдат в оригинал, а не копия. Ако Сдружението на собствениците не може да установи кой е притежател на даден имот, то те могат да се обърнат за информация и съдействие към кмета на съответната община.

Кабелите на операторите по наредба трябва да са подземни, а висящите са незаконни и след сигнали до ДНСК ще бъдат предприемани стъпки по тяхното премахване. Това ще важи за всички сгради, на които предстои реализация на мерките за енергийна ефективност.

Извозването на отпадъците от строителните дейности е отговорност на строителните компании. Отговорност на строителите е да почистват след себе си и това ще се следи от кмета.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив