Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Първото нещо, което трябва да направите, е да проучите щателно пазара.

Консултирайте се с агенция за недвижими имоти, вижте колко имота, подобни на Вашия, се предлагат в района, проверете цените и, по възможност, колко дълго са били на пазара.

Проверете как са се движили цените през изминалата година, което ще ви даде възможност да прецените кога е най-добре да пуснете имота си на пазара (кой е най-подходящият момент).

Може да решите, че е по-добре да продадете имота си без помощта на агенция. Решението може и да е добро - ще спестите полагаемите се комисиони между 2.5 и 3% от договорената продажна цена на имота, която се плаща на агенцията.

Не забравяйте обаче, че рекламата за предлагания от вас имот ще бъде много по-мащабна и качествена, ако използвате ресурса на агенция.

Ако решите да го направите, най-добре се консултирайте с приятели, потърсете в интернет или някой местен вестник, проучете кои са агенциите предлагащи качествени услуги.

Но не забравяйте, че най-точния начин за определяне на цената на Вашия имот е от професионалисти на пазара.

Не бъдете безразсъдни и не подхождайте твърде доверчиво към агент, който ви предлага завишаване на цена.

Когато сте намерили агент, който ви допада, вие трябва да подпишете официален посреднически договор. Този договор поставя уговорките между двете страни, включително колко дълго агентът ще представлява вашето имущество и какво възнаграждение ще получи.

Определени агенции предпочитат да сключат договор, в който продавачът се съгласява да плати комисионна, независимо дали агентът намери купувач или не. Това е крайно некоректно отношение към клиента!!! Какъвто и договор да подпишете, добре е той да не бъде по-продължителен от 6 месеца - има вероятност брокерът ви де не се окаже твърде ентусиазиран в намирането на купувач и да попаднете в неизгодна ситуация, но обвързани с договор.

Огледайте добре предлагания от вас имот - дали не е в безпорядък или в твърде неугледен вид. Един малък освежителен ремонт или леко пребоядисване никога не биха били излишни и винаги гарантират една по-добра продажна цена.

При самата продажба винаги си подсигурявайте достатъчно време, преди новите собственици да се нанесат официално в новото ви жилище. Не забравяйте, че след подписването на самия договор, ще имате нужда поне от около седмица за изнасянето на имуществото и уреждането на всичко друго, свързано с него.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив