Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Разочарованието връхлита всеки човек независимо дали е продавач на имот или е брокер. То настъпва, когато нашите очаквания  не са се осъществили. Рядко се питаме защо нещо, което е нормално, лесно и елементарно,не се случва по начина, по който сме очаквали. По-склонни сме да обвиняваме другия за провалите и проблемите, които са ни сполетяли.

Какво очакват и какво забравят продавачите на имоти, че трябва да направи техния брокер?

 

1. Да намери и да доведе купувач на имота.

Може би си мислите, че това е много лесна и елементарна работа. Обявява се имота в интернет или във вестника и купувачите на вашия дом идват на пълчища като пчели на мед или  предполагате, че брокерът е някъкъв фокусник и може да ви  измъкне по всяко време купувача като топче от ръкава си. Истината е , че пазарът на недвижими имоти не е статичен, което винаги е едно и също, а  е  динамичен той винаги се променя в зависимост от обстоятелствата. Какво е било вчера не е така и днес.
При падащ пазар се казва, че пазарът е на купувача, а не на продавача. Той диктува условията. Купувачите са рядкост и тези, които купуват са много взискателни, придирчиви и желаят да купят на много по-ниска цена от цената, която вие сте определили за имота ви. Намирането на купувач изисква много големи умения, усилия, време и разходи на брокера да промотира вашия имот, който в момента, не е търсен, а вие искате за него парите, които някой ви е казал, че е продал подобен имот или гледате обявите на други продавачи, които са във вашето положение, далече от реалността.

 

2. Добре ли върши брокерът работата по промоцията на имота?

Вашите очаквания може би са били, той да направи определени действия и стъпки за постигане на целта ви, а той не предприема нищо такова. Брокерът не може да чете във вашето съзнание, колкото и да е емпатичен. Ядосвате се, че макар да сте му дали точните инструкции той пак и пак не прави това, което очаквате от него. Тогава какво да се откажете ли от вашите очаквания? В никакъв случай. Тук най-честата грешка. която се допуска и вие може би ще допуснете е, че вие предполагате щом той е специалист значи така трябва да постъпва, както мислите вие. Мигел Руис в своята книга „Четирите договора” казва: Не предполагайте, а питайте. Когато вие ще давате инструкции на специалист, който имо множество сделки за имоти зад гърба си, не го ли обиждате. Ако той е обиден не е ли възможно умишлено да ви пренебрегва. Или просто този човек е новак на пазара и не знае какво, кога и как да го направи, а вашите инструкции му идват в повече. Не предполагайте! Питайте, пак питайте и сверявайте. Опитният специалист трябва сам да ви каже стъпките, които ще предприеме, за да осъществи добра сделка за вас. Сверете казаното вътре в себе си с вашите очаквания и ако имате голям брой съвпадения сключете договор с него, ако не се получават нещата потърсете друг и направете същото интервю с него. Този, който не може да ви казва и премълчава детайлите или ви подценява, или не си разбира от работата или е мошеник.

 

3. Работата с намирането на клиента, който ще купи имота

ви, изчерпва ли задължението на брокера към вас?

Не разбира се, нали? Но то се разбира от самосебе си. После пак идва разочарованието, защото нищо не се разбира от себе си. В  сделката за имот по-важно е не започването, а завършването й. Крайният резултат се постига, ако има съгласуваност между вас и вашият брокер. Често се случва преговорите по продажбата да бъдат провалени от грешките на едната или другата страна. Не предполагайте и не философсвайте на тема може и по друг начин. Начинът е единствено този, по който вие сте се договорили. Имах случай в миналото, когато бях неопитен и зелен да представлявам купувач, от който научих някои неща. Как той  свали от цената  на апартамента 15% , а тя беше вече 5-10 %  под реалната и  след това го препродаде веднага и спечели повече от 40 % от сделката, само защото продавача не искаше да чуе за правилния начин, а настояваше за алтернативния начин. Ставаше дума за продажба, в която собственикът легитимираше собствеността си със саморъчно написано завещание, а не с нотариален акт. Купувачът поиска документите да ги прегледа негов адвокат. Даде и $100 като гаранция, че ще сключи предварителен договор. Продавачът  се хвана на номера му. С това той умишленно забави сделката с една седмица. Отби другите кандидати за имота. Разбра крайната нужда  на продавача от пари по настояванията му за ускоряване и накрая постигна своето. Продавачът нямаше брокер и не желаеше да плаща комисион, не послуша и предложението, което му бяха дали да плати и да си извади нотариален акт и след това да продава.

 

4. Въпреки договора, поетите уточнения и задължения, брокерът не може или не желае да ви свърши работа.

Блокира ви? Защо ли? Не се чудете. Не се двоумете, ако правилно сте  договорили стъпките  и сроковете на приключване на всяка стъпка, но те не се спазват. Прекратете договора, но прекратяването да бъде само в писмена форма и точно да се опише кои точки и уточнения не се спазват. Имате право да поискате обезщетение, ако сте го договорили за пропуснати ползи. Ако не прекратите договора по този начин брокерът може да ви иска обезщетение за направени разходи, усилия и загубено време.

 

5. Последно! По-добре късно, отколкото никога.

Изяснете отношенията и очакванията си  и съгласувайте с вашия брокер всички пропуски, които сте направили, веднага, ако  сега четете тези съвети. Защото може би се намирате само на една крачка от финала и ще провалите сделката, отказвайки се преждевременно. Отново може да поискате сведения, какво е направено до сега и попитате какви са следващите стъпки. Уверете  се, че те са тези, които очаквате и няма да бъдете разочаровани.

,

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив