Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Какво ни посъветва г-жа Оглюблина:

1. Планирането на разходите е все по-важно в съвременното строителство
2. Намаляването на средствата на строителство не трябва да влияе на качеството
3. Използването на нови технологии може да спести много разходи, които да бъдат вложени в друго

/Съветите са формулирани от ceb.bg на базата на думите на г-жа Оглюблина и не я ангажират с покана за инвестиционни действия./

Човешкият фактор в проектирането на сгради, както и във всеки един производствен процес, може да повлияе значително на резултата. Властите в Москва работят активно по намаляването на човешкото влияние и налагат технология 5D, която позволява по-добра оценка на ефективността и разходите на предложените архитектурни проекти. Досега се използваха 2D и 3D чертежи, след това дизайнерското мислене се превърна в 4D, с добавянето на фактора време. Сега има възможност и за планиране на разходите. Все по-важно стана това, което е проектирано да се появи от първия опит и да се знае на каква цена. Според прогнозата за развитие на Министерството на икономиката, в Москва се очаква 1,7% ръст в цената на строителството. Никой обаче не вярва, че това ще повиши качеството му. В момента, в национален мащаб, нещата с изчисляването на разходите за строителство не са съвсем ясни. Има много неща, които водят до появата на допълнителни разходи. Особено важно е това, когато говорим за нежилищни сгради като училища, детски градини , болници и т.н. Тъй като ние мислим най-вече за проекти, финансирани от бюджета, това спествяване на средства позволява насочването им в други по-приоритетни посоки. В стремежа си да намалят разходите, някои не отчитаха факта, че по-евтините материали водят след себе си по-кратък живот на сградата. Ние вече работим по новата технология за оценка на разходите 5D. Тя позволява цялостно проектиране и предлага идеи за оптимизиране на разходите, бeз това да пречи на качесвото на строителството. 5Д технологията дава възможност на архитекта "да построи" сам сградата и да помисли за промени и да направи по-подробен план за разходите. Сега работим по няколко проекта с новата технология и очкваме до  2011 година да се появи първата такава сграда. Основното значение на тази технология е да се намалят разходите. Нашите предварителни проучвания показаха, че пазарът е много гъвкав към всякакви промени. Единственото постоянно са разходите по строителството, за това насочихме усилията си именно там.

Забележка: Мнението на г-жа Оглюблина е взето от материал на РИА Новости
снимка: riarealty.ru

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив