Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

За да разкрием най-основните варианти, е необходимо предварително да определим  кои са участниците в този процес:

1. Наемателите

2. Брокерът на продавача

3. Купувачът

4. Брокерът на купувача

5. Продавачите - това може да бъдете вие сам или вие, ако  имотът е само ваш или сте  заедно с другите собственици.

 Да направите тази продажба при наличието на наематели е доста труден процес. За предпочитане е да продадете след като освободите жилището.
Но тъй като времето, през което продавате имота може да ви коства липса на доходи от наема за месеци, или година да изберете продажба при наличие с наематели. Другата причина да изберете такова решение е, когато имотът не е само ваш, а имате и други съсобственици. Само един от тях да не е съгласен с осбождаването на имота от наематели вие няма какво да правите, или първо със съдебна делба трябва да станете единствен собственик, ако станете, за да решавате сам или се подчинявате на желанията на другите

1.Първа стъпка

Опитайте се да разберете какви биха били  изгодите, тегобите и интересите на наемателите. Съвпадат ли се интересите им с вашите интереси и намерения. Какви отстъпки очаквате  да им дадете от ваша страна и какви са очакванията ви от тяхна страна.

Тази стъпка би ви коствала времето на един телефонен разговор, но може и да ви коства няколко поредни срещи. Това зависи от характерите на двете страни. При открити  характери може да бъдете по-директни и да съкратите времето. При прикрити характери или хора, които вземат трудно решения ще са необходими няколко срещи за “опипване на почвата”. Отстъпките се правят по две причини: едната е  като компенсация за възникващите тегоби и притеснения, а  другата е да си осигурите благосклоността за промяна на статуквото. Тегобите на наемателя може да бъдат свързани с огледите на имота.

След  огледите  се налага имотът да бъде почистван повече от обикновеното. При насрочен оглед наемателя  в зависимост от желанието и хрумването на други той не може да отсъства и е ограничен да бъде на друго място, където би му било по-забавно. Не може да разполага с дома си. Оглеждат се всички помещения, затова  живеещите или техните гости не могат да  се чувстват комфортно, не могат да ползват банята, тоалетната или леглото.

2.Втора стъпка

 Нужда от допълнително сключване на споразумение с  наемателя. Устните уговорки нямат никаква стойност. Когато наемателя има интерес да остане в жилището поради: изгоден наем; удобно училище или детски дом наблизо, в което заведение са децата му; липса на желание или ресурси за преместване; други причини; той би съботирал огледите и продажбата по всякъкъв начин като осуетява огледите или като плаши бъдещите купувачи със съседи, недостатъци по жилището или измами.

Може да спестите част от тегобите на наемателя, ако разполагате с ключ от жилището и провеждате огледите в негово отсъствие. Можете и вие да спестите време и усилия, ако делегирате право на наемателя да бъде  ваш представител. Имайте предвид, че доверието и отговорността струват пари, затова стимулирайте наемателя  с отстъпка или с пари в брой.

 Допълнителното споразумение е неделима част от договора за наем. То влкючва нови задължения на страните и нови санкции и неустойки при неспазване на задълженията. В него се описва точно, как се кординират и провеждат огледите, как и кога се посрещат купувачите.

 Друга страна в този процес е вашият брокер. Той организира огледите. Фактът, че в жилището има наематели за него е също тегоба. Тук вие имате една екстра. Обикновено брокерът е вещ в договорите и като заинтересована страна той ще помогне да сключите добър договор за вас и за себе си. Това споразумение не му влиза в задълженията,така че трябва да му платите допълнителен хонорар.

3.Трета стъпка

Трябва да сключите договор за посредничество между вас и брокерът. Този договор е важен за вас, съсобствениците и за наемателя. В договора трябва ясно да регламентирате отношенията и редът за провеждане на огледите. При нерегламентирани отношения брокерът може да притеснява наемателите ви по всяко време и те биха отказали достъпа до жилището, каквото и да им коства това. Брокерът може да оправдае това поведение като каже, че другият съсобственик е наредил това.

4.Четвърта стъпка

 Двата договора трябва да са известни и достъпни до страните. При такава яснота задълженията и отговорностите са ясни и изпълними.

 Като заключение бих казал: Струват ли си парите, усилията, проблемите, грижите и времето за такава сложна комбинация? Ако си струват - дано съм ви бил полезен. Успех.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив