Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Когато един купувач е харесал даден имот и има желание да го закупи, това което не му харесва е продажната цена обявена от продавача. В 99% от случаите се прави насрещна оферта за закупуване, въпросът, обаче е колко по-ниска да бъде тя. Ако направите оферта много близка до обявената цена рискувате да заплатите повече пари за дадения имот. Ако пък предложите много ниска цена рискувате или да обидите продавачите или да не ви обърнат изобщо внимание. Въпросът е как да подберем маржа в предложението.

Универсално правило няма. Това също е свързано и с офертната цена, т.е. с колко имотът първоначално е надценен. За да избегнете неприятни ситуации можете да направите следното: съвместно с вашия брокер или оценител да направите проучване на цените точно в този район, след което от тях да стигнете до реална продажна цена конкретно за тази сграда, този апартамент, ателие и т.н.  До тук е трудното и с много неизвестни. Когато вече сте определили основната цена, би било разумно да я занижите с 10,15% и това да бъде вашата оферта.

Ако наистина желаете да закупите конкретния имот, недейте просто да предлагате някаква сума пари(число). Би било добре,ако се напише на не повече от 1,2 страници гореизброеното като се посочат: Цените на подобни(по възм.същите) имоти. Цените на които са се сключили сделки с тях. На тази база колко струва конкретното жилище и няколко реда мотивация защо предлагате именно тази цифра(например има дефекти за отстраняване).

Мисля, че в този случай биха погледнали на вас като на сериозен купувач.

Успех от мен Емилия и от екипът на SPI Ltd.

Коментара : (1)

Добави коментар
Владимир ЙосифовАпр 29, 2012  

Защо трябва само веднъж да дадете контра оферта ?
Важен е отказът и кой го прави - Брокера или Собственика !
Липсата на добра практика пречи на страните да предлагат и отхвърлят оферти докато се стигне до сделка .
/ важи за случаите, когато сте харесали имота /

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив