Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Предварителният договор е необходим в случай, че купувачът реши да преведе по-малка сума от договорената в деня на нотариалното прехвърляне. Ако страните са се договорили само устно, това е напълно възможен сценарий. Затова предварителният договор не е за подценяване.

Ако купувачът не спази писмените договорки, продавачът има право да задържи капарото. С него до известна степен ще компенсира загубеното време в преговори. Но ако няма нищо „черно на бяло“, тогава отива при нотариус да продаде имота си на човек, който му е дал само „честната си дума“. А дали ще я изпълни, ще се разбере след излизането от нотариалната кантора. Особено ако прехвърлянето стане на данъчна оценка, а не на реалната продажна цена.

Всеки продавач на имот иска да си осигури максимална защита и спокойствие по време на сделката.  За тази цел е важно да е добре запознат с реда и процедурите, за да не се превърне в неволен нарушител на закона.

Купувачът трябва да плати по банков път, ако продажната цена е над 10 000 лева. Няма значение дали неговите пари са в банкова сметка или не. Но плащане „на ръка“ над гореспоменатата сума е недопустимо.

Първо двете страни отиват при нотариус и подписват нотариалния акт. В него се описва, че парите ще бъдат платени в същия ден по банков път. След това се отива в банката и купувачът превежда парите. 

В основанието за плащане се описва за какво е сумата – продажна цена за конкретния имот. После продавачът или се обажда на нотариуса, или се връща в кантората му, за да потвърди плащането. Едва тогава нотариусът пуска нотариалния акт за вписване, уверява юристът.

Преди финализиране на сделката е абсолютно задължително продавачът да сключи предварителен договор с купувача. В договора се описват всички подробности и стъпки по сделката. Най-важната част от предварителния договор е фиксирането на продажната цена и капарото /задатъка/, който продавачът трябва да получи, преди да отиде при нотариус. 

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив