Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Мисля, че мога да съм полезна на хората, които трябва да вземат решение за продажба на недвижим имот като им препоръчам следното: Обикновено(но погрешно) продавачите изхождат при определянето на цената на имота от това колко пари им трябват на тях, или какви цени(офертни) са видяли в същия квартал. Реакциите първоначално винаги са – „ами там се вървят по толкова за кв.м., значи и ние ще го обявим на същата цена”. Грешката идва от  това, че освен да гледат квартала и най-високата цена там, те не отчитат фактори като: локацията в самия квартал(главна улица, пазар, метро, наличие на шумни или замърсяващи дейности в близост и т.н.); различна конструкция и година на построяване на сградата; различен етаж; различна степен на лукс и доста други фактори влияещи за правилно определяне на цената на конкретен имот. Ако говорим пък за УПИ или НУПИ(парцел, имот) нещата стават още по-фрапантни. В много случаи дори два съседни парцела могат да бъдат с коренно различни цени. Например ако единият попада изцяло или частично в зона за озеленяване, а в другият е разрешено високо етажно строителство или ако през единият минава подземен колектор на ВиК или Топлофикационен. Тогава разликата в цената на двата имота не е в проценти, а е в пъти. Затова се обръщам към всички, които се съмняват в това каква стойност има техния имот - обърнете се към специалисти в тази област - оценители или брокери на недвижими имоти. В повечето случаи срещу минимално заплащане(или дори безплатно при определени обстоятелства) ще получите предварителна оценка на собствения имот. Тя няма да е с точност до сто евро, но ще ви ориентира достатъчно добре. Не забравяйте, че в порталите за имоти може да сте видели съседния до вашия парцел да се продава на някаква цена, но той да е този, който е отреден за озеленяване, а вашият да е с разрешено застрояване. Ако обявите вашия за продажба на същата цена грешката би била огромна, имайки в предвид, че почти във всички случаи говорим за поне няколко десетки или стотици хиляди евро. Желая успех на всички, при сделки с недвижими имоти да постигат най-добрите за тях условия. Емилия Иванова и екипът на “SPropertiesInternational” Ltd

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив