Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

През последните две седмици вниманието на повечето световни икономически медии бе окупирано от проблемите на една от най-малките икономики в ЕС – Кипър. Малката островна държава, която имаше нужда от спасителен пакет отвън, за да предотврати колапса на закъсалата си банкова система, бе принудена (не без помощта на така наречената „Тройка“ – Европейски Съюз, Международен Валутен Фонд и Европейска Централна Банка) да посегне върху една форма на спестявания, считана за неприкосновена до момента, а именно – банковия депозит. Докато банките останаха затворени за почти две седмици, всички притежатели на депозити болезнено следяха постоянно променящия се процент на данъка, който държавата ще наложи върху спестяванията им (меко казано – по-правилната дума е „открадне“).

Събитията в Кипър обаче не са във фокуса на медиите и анализаторите, тъй като фалитът на няколко кипърски банки би имал особено голям ефект върху световната икономика, а поради една безкрайно проста, но изключително тревожна хипотеза – кипърската сага вероятно ще бъде шаблон за това как ще се процедира при бъдещи банкови кризи в останалите страни на еврозоната –твърдение, което беше подкрепено и от холандския министър на финансите Йерун Дейселблум. Ясно отчетливият сигнал, както за спестителите в Кипър, така и за останалите спестители в еврозоната, е, че понякога спестяванията извън банковата система струват повече. Именно това провокира и завишения интерес при търсенето на злато през последните две седмици.

Инвеститорите осъзнават, че физически притежаваното злато е актив, който трудно може да пострада при подобно стечение на обстоятелствата, а освен това представлява и добър щит срещу другото основно скрито посегателство върху спестяванията – инфлацията.

 

Tavex Gold&Exchange

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив