Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Когато закупувате недвижим имот вие се ръководите от три възможни мотива. Първият е да закупувате имот, в който вие и семейството ви ще живеете или ще отпочивате(на морето или в планината). Вторият вид покупка е покупката на имот с цел осъществяване на някаква бизнес дейност. Третият вид е покупка на имот с цел инвестиция при наличие на свободни средства или частично с банков заем.

Тук ще разгледаме третия вид. Специфичното при него е, че купувачът(инвеститорът) не се интересува конкретно какъв вид имот ще закупи - жилищен, търговски, обществен, промишлен и т.н. Той може да заяви някакво желание какъв вид да бъде имота, но това в случая не е водещ критерий. Водещото в случая е това какъв приход генерира този недвижим имот. Обикновено инвеститорите се насочват към обекти , в които има настанени вече наематели и за предпочитане с дългосрочен договор за наем. Ако имотът е обявен за продажба, то при заявен интерес за покупка в такива случаи на инвеститора се предоставя договора за наем или поне финансовата му част. Това, което трябва да се вземе в предвид е съотношението на продажната цена отнесена към чистия приход(бруто прихода минус разходите за поддръжка и управление). Специфичен случай е когато има и банков заем, където трябва да бъде отчетена и цената на заемния капитал. Представено в проценти това съотношение е съизмеримо с останалите алтернативи на капиталовложения(банков депозит, фондов пазар, стоков пазар и др.) Ако достатъчно добре се прецени и ликвидността на самия имот след известен период години, то вземането на инвестиционно решение става много лесно.

Успех, Емилия и екипът на "SPI" Ltd          

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив