Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Най обшо предварителният договор може да бъде наречен „Обещание за продажба“. Важно е да отбележим, че предварителен договор може да бъде сключен за всяка една сделка и това е регламентирано в чл.19 от ЗЗД (Закон за задълженията и договорите).

Важно изискване е, че в случаите когато окончателният договор изисква нотариална или нотариално заверена форма, то предварителният договор задължително трябва да се сключи в писмена форма.

Предварителният договор е съгласие по силата на което една или две страни се задължават в определен период от време да сключат договор за възникване на желаното от тях. В предварителния договор се уговарят съществените условия за сключване на окончателния договор. Силата на предварителния договор е в това, че той може да бъде променен като условия само при съгласието и на двете страни.

Освен предвидените неустойки за неизпълнение на поетите ангажименти, предимството на предварителния договор се състои в това, че всяка от страните може да предяви иск за сключване на окончателен договор. Окончателният договор се счита за сключен тогава, когато влезе в сила съдебното решение.

Най-често сключваните предварителни договори са за продажба на недвижими имоти но има и още видове сделки при които може да бъде сключен предварителен договор.

Така например може да бъде сключен предварителен договор за:

-          За продажба на наследство;

-          За отстъпване на недвижим имот срещу задължение за издръжка;

-          За замяна за недвижим имот;

-          За сключване на договор за наем;

-          За учредяване на вещни права върху недвижим имот.

 

Важно е да се знае, че съдържанието на предварителния договор трябва да съдържа всички елементи на окончателния договор, докато формата на предварителния договор не е в пряка връзка с формата на окончателния.

 

Много важно е при сключването на предварителния договор продавчът или праводателят да докажат със съответните документи, че имат право на съответната сделка.

 

Нотариалната заверка на подписите дава възможност по-късно за лесна и безпроблемна съдебна процедура.

източник: Бизнес Имоти, автор: Димитър Велков

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив