Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Времената са изключително удобни за спекулативни сделки. Липсата на ресурс и неувереността на повечето участници в пазара, което ги възпира от твърди действия, създава изключителната възможност за инвестиции. Публичните продажби: ВЪЗМОЖНОСТИ с настъпването на кризата и нейното развитие се образува пазарна ниша на принудително продавани имоти чрез търг.

 
За съпоставка в гр. София за 2008 г. средно месечно за принудителна продан се обявяваха 25-30 имота, а в момента обявените продажби са над 250 средно месечно. Какви са предимствата при подобен механизъм на придобиване:
1. Малка конкуренция поради факта, че такива сделки стават основно с пари в брой, въпреки че има и прецеденти за покупка чрез кредит.
2. Масово хората се страхуват от участие в публична продан най-вече поради незнание и хилядите изписани неверни твърдения за съществуващите рискове. А това отново свива конкуренцията.
3. Много хора са осведомени, но имат нерационално мислене и вярват, например, в лоша карма, което отново свива конкуренцията и отваря път на рационалното инвестиране.
4. Имот закупен на публична продан е в пъти по-сигурна сделка от покупко-продажба чрез пряко договряне. Това е така поради простата причина, че възможностите за измама са сведени до минимум, заради строгият законов ред, по който се осъществява процедурата.
5. Цените на които стават сделки са значително под нивата, на които се осъществяват чрез пряко договаряне.
 
Ето няколко примера от вписани сделки за 2010 г.: Тристаен апартамент, ж.к. “Люлин”, 79 кв.м. Обявен за 64543 лв. Продаден за 65000 лв. /33234 €/. Двустаен апартамент, ж.к. “Дружба”, 64 кв.м. Обявен на втора продан за 44400 лв. Продаден за 48841 лв. /24972 €/. Едностаен апартамент, ж.к. “Люлин”, 44 кв.м. Обявен за 30000 лв. Продаден за 44101 лв. /22548 €/. Тристаен апартамент, ж.к. “Сухата река”, 88 кв.м. Обявен за 67500 лв. Продаден за 73579 лв. /37620 €/. Тристаен апартамент, ж.к. “Гео Милев”, 91 кв.м. Об1явен за 88050 лв. Продаден за 89000 лв. /45505 €/. Тристаен апартамент, ул. “Г.С. Раковски”, 102 кв.м. Обявен за 68100 лв. Продаден за 69000 лв. /35279 €/. Двустаен апартамент, бул. “Княз Ал. Дондуков”, 59 кв.м. Обявен за 76080 лв. Продаден за 99296 лв. /50769 €/. Двустаен апартамент, ул. “Странджа”, 61 кв.м. Обявен за 18300 лв. Продаден за 52286 лв. /26733 €/. Елементарни калкулации могат да покажат за какви премии в определени случаи може да се говори.
 
Публичните продажби: НЕОБХОДИМОСТ Важно е да се знае, че този пазар е необходим и ако не функционира добре загубите за обществото биха били в огромни размери. Какво би се случило ако обезпеченията по кредитите не се реализираха? Това води до действия, при които кредиторите трябва да покриват задълженията от повишени такси и по-високи лихви, което удря пряко в джоба изрядните и новите кредитополучатели и свива групата на желаещите да теглят такива, което неминуемо влияе на икономиката. От друга страна е справедливо, когато си взел пари на заем да ги върнеш и ако не го правиш трябва да знаеш, че ощетяваш един път кредитора и втори път обществото. В този ред на мисли развитието на този пазар е от полза за всички участници, включително и на длъжниците, поради простият пазарен принцип, че колкото повече се развива и конкуренцията в него се увеличава, толкова по-големи суми длъжниците ще получават за имотите си.
 
Публичните продажби: КОМПЕТЕНТНОСТ Участието в търг изисква определени специфични познания свързани с механизма на провеждане заложен от законодателя, за което в сайтовете ми е изписано много и обстойно. Не са за пренебрегване и търгове, провеждани от държавни и общински структури. Държавата и общините притежават множество ценни имоти и почти винаги има за какво да се участва. Така че, драги читателю, не отхвърлй с лека ръка възможности, които не се знае кога и дали пак ще се появят. С пожелания за успешни сделки!
 
Източници на информация: targ.bg, almark.bg
Автор: Георги Палпурин
 
 
 * Секцията "Полезни съвети" е създадена, за да могат експертите от дадена област да споделят опит и умения с останалите потребители. Всеки може да напише аналитичен текст (най-малко 1000 символа) по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да е авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за вземане на решение. Полезните съвети също са един от начините за оценка на експертите в ceb.bg!

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив