Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Много често собствениците на имот в стремежа си да продадат или отдадат имот се свързват с много агенции и смятат, че по този начин вероятността нещата да се случат бързо се увеличава.

ТОВА Е ГОЛЯМА ГРЕШКА. В България няма правила при боравенето с недвижими имоти и много често агенциите "подбиват" цената, в стремежа си да привлекат потенциални клиенти. Логиката на клиента е да се насочи към най-евтината оферта и по този начин да купи или наеме на най-изгодна цена. От изкуственото намаляване на цената страда и собственика на имота, и брокера. В белите държави агенциите сключват договор със собственика за определен период, в който САМО те могат да продават или отдават имота. По този начин ако агенцията или брокера са добри, нещата се случват и клиентът е доволен. Няма кражба на оферти, удари под кръста и други подобни. Също така в белите държави собственика на имот НЕ МОЖЕ САМ да продава или отдава имота си. Колкото по-бързо започнем да работим по правилата на белите държави, толкова по-бързо ще се цивилизоваме и ще станем нормална държава.

Всичко е въпрос на желание.

Коментара : (6)

Добави коментар
Младен СадиновСеп 28, 2011  

Колега Петров,
Кои са тези "бели" държави, в които собственикът не може сам да продаде или отдаде имота си?

инж. Петър ПетровСеп 28, 2011  

Здравейте колега Садинов, за да не спамиме темата може на лично съобщение или по e-mail да продължим темата.

Боян МихайловОкт 13, 2011  

Можете ли да уточните какво разбирате под "бели" държави и какво означава, че собственикът няма право сам да продава или отдава под наем имота си? Доколкото ви разбирам, определена агенция се грижи за това и това е задължително?

Даниела АнгеловаОкт 18, 2011  

Една от белите държави е Франция, където собственика няма право да продава или купува без нает брокер!

инж. Петър ПетровОкт 21, 2011  

В САЩ продаването или отдаването под наем е почти невъзможно без брокер или адвокат. Там, за разлика от България има правила и не случайно има много български брокери. Странно, когато ни поставят да работим в чужбина, ние сме перфектни, а на българския пазар сме съвсем различни.

VelizarНое 9, 2011  

"Почти невъзможно" НЕ Е "...в белите държави собственика на имот НЕ МОЖЕ САМ да продава или отдава имота си."

Имено в САЩ е и този сайт от типа (FSBO)For Sale by Owner :

http://byowner.com/index.html

и българския му вариянт :

http://www.ownerbg.com/

През последните години в развитите пазари този бизнес расте и създава около себе си цяла индустрия, алтернативна на брокерите. От дисковете със съвети как сами да маркетирате имота си, през анализи за движението на цените до онлайн поръчките на табела с надпис "за продажба от собственик", която да забиете в моравата пред къщата си. Макар със закъснение първите сайтове за продажба на имоти без посредник вече са факт и в България.

Почти навсякъде по света собственика (поне на мен не ми е известно някъде да е забранено, но може и да има такова място.Свят широк хора и държави всякакви) можа сам да си продава и дава под наем имотите си.
И да в САЩ доколкото съм запознат е най-висок процента на продадени или отдадени имоти с брокер.Но там живота е друг и нещата са несъпоставими.

Такива изказвания МЕКО казано поставят вашата компетентност и информираност под въпрос.То е хубаво да си хвалите професията, но почти винаги едно нещо може да се свърши по няколко начина.И всеки сам избира как да действа, но не заблуждавайте хората все пак сме 2011год. а не 1985год и хората пътуват интересуват се знаят !

Без лоши чувства !!!

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив