Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

1. Ясни признаци за размразяване на банковото кредитиране
Не случайно започваме с този фактор. Именно замразеното кредитиране от страна на банките допринесе за това свободно падане на цените (които разбира се бяха стигнали и едни неразумно високи нива). Банките набраха значителен по размер и скъп ресурс, който се опитват в по-голяма степен да заработи и оправдае цената си. Разбира се, няма да станем свидетели на „безусловното" и донякъде „безумно" кредитиране, което също съдейства за балонизиране на цените на имотите.
2. Понижение на лихвите
Намаляване на лихвите по ипотечните кредити е естествен процес на банковото „размразяване". Трябва да се спомене, че към момента нивата на лихвите по ипотечните кредити са на нива от 2006 година, или преди бума в сектора. Намаляването на лихвите може да е друг стимул за покупка на имот за потенциалните купувачи, търсещи основно жилище.
3. Много нови проекти са замразени, голяма част от „слабите ръце" ги няма
Силното предлагане и значителният превес над търсенето в последните две години също бяха сред факторите, които оказваха силен натиск върху цените на имотите надолу. Кризата, обаче, е на път да обърне донякъде тенденцията. Трябва да се отчете и факта за излизане от пазара на много спекулативни играчи, които продаваха преди година две почти на всяка цена. Тоест, може да се каже, че пазарът до голяма степен се е поизчистил от „слабите ръце", или хората, които просто искаха да трупат печалби от спекулативното поскъпване на имотите с бързи темпове и в кратки срокове.
4. Охлаждане на имотния сектор
Кризата „изчисти" пазара и от предприемачи, на които строителството не бе основна дейност. На пазара има много проекти и продукти, които предлагат качество на „приемлива цена". Като вземем в предвид и силното свиване на маржина на строителите, то и в тази насока няма много резерви за силно понижение в цените на имотите.
5. Инфлацията
Опасността от инфлация (която е реална, в случай че възстановяването на световната и родната икономика в действителност се случат), може да окаже благотворно въздействие върху вземането на решение за покупка на имот сред потенциалните купувачи. Високата инфлация води до намаляване на реалните доходи на населението. А покупката на жилище, особено за живеене е едно от най-добрите средства за защита от инфлация. Така вие застраховате бъдещите си приходи, с които ще можете да си купувате все по-малко и по-малко.
6. Препоръките на специалистите
Все повече специалисти в сферата на имотите, както и от банковия сектор твърдят, че момента е подходящ за покупка на основно жилище. Купувачите биха могли да се застраховат срещу това да не уцелят точно дъното с евентуално договаряне на „приемлива отстъпка" с продавача.
7. Ясни признаци на стабилизиране на цените на имотите
Спадът на цените на имотите се забавя с всяко тримесечие. Все по-ясни са признаците на активизиране в сектора, като брокерите отчитат повишен интерес и огледи от страна на потенциалните купувачи.

 

 * Секцията "Полезни съвети" е създадена, за да могат експертите от дадена област да споделят опит и умения с останалите потребители. Всеки може да напише аналитичен текст (най-малко 1000 символа) по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да е авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за вземане на решение. Полезните съвети също са един от начините за оценка на експертите в ceb.bg!

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив