Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar
Какво ни посъветва г-н Ремизов:
 
1. Има евтини начини да направите една сграда по-енергийно ефективна
2. Еко строителството има нужда от подкрепата на хората и след това от пари и климатични условия
3. Освен по-ниски разходи, "зелените" сгради носят престиж и положителен имидж
 
/Съветите са формулирани от ceb.bg на базата на думите на г-н Ремизов и не го ангажират с покана за инвестиционни действия./
 
Екологичното строителство на Запад вече не е екзотично, а все повече се превръща в норма. В страни като САЩ, Великобритания и Германия има специални системи за оценка, каквито трябва да се наложат и в Русия.
Проблем обаче е това, че от тези сгради не могат да се получават по-големи приходи от наем. Хората все още не се готови да плащат повече, за нещо, което ще пести енергия и е екологично чисто. В тази връзка ползвателите на подобни сгради са предимно фирми. В бъдеще, търговските и жилищните еко сгради трябва да се развиват паралелно.
Русия трябва да се стреми към все по-мащабното използване на слънчеви панели и вятърни турбини, тъй като това е много по-изгодно.
Една "зелена" сграда е с от 2 до 16% по-скъпа от традиционните, но икономиите, които може да донесе са много по-големи - около 20% от стойността на сградата. В момента правителството прави всичко възможно, за да утвърди този тип строителтво в страната.
"Зелените" проекти в Русия вече не се водят единствено от идеята за по-ниски разходи, а от все по-нарастващия престиж от осъществяването им.
Много съоръжения за предстоящите Олимпийски игри в Лондон вече получават сертификати с най-високата степен на енергийна ефективност. Това е повсемествен просец и Русия не може да прави излючение. Сочи също се присъедини към това и се работи по 150 "зелени" проекта.
За съжаление климатичните условия в Русия не позволяват пълноценно използване на енергиините източници, но полза определено има. Ние не можем да използваме велосипеди като средство за транспорт, както и да печелим от слънчева енергия, но индивидуални бойлери, енергоспестяващи лампи и други средства за пестене на енергия не са за пренебрегване.
Русия има да наваксва и по отношение на строителните материали. Нашите фирми все още не са на нивото на западните си конкуренти и няма да им е лесно да ги застигнат.
Най-големите проблеми за "зеленото" стройтелство в Русия обаче не са липсата на пари или неблагоприятният климат. Трудностите идват от отношението на бизнеса и потребителите.
Фирмите търсят бързи продажби, а купувачите искат по-евтини жилища. Малко хора все още се вълнуват дали сградата им има сертификат за еко-стандарти, ако цената на жилището там е по-висока.
За радост има много западни инвеститори в Русия, за които е въпрос на престиж да имат офиси в еко сграда и познават ползите от "зеленото" строителство.
Надявам се добрите западни практики да отворят очите на много хора тук.
 
Забележка: Мнението на г-н Ремизов е взето от материал на riarealty.ru
 
Снимка: architektor.ru

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив