Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Как да изберем и купим нашия дом?

 

За някои хора стойността и цената са една и съща категория. За други разликата между двете категории е значителна. Стойността на имота зависи от функционалността, качествата, вашата собствена гледна точка за ценностите във вашия живот. И не на поледно място вашите удобства. Друга не по-малка част от стойността  включва вида емоция от притежанието на дома ви.

Какво представлява цената? Тя се определя от паричния еквивалент на която придобивате стоката. Имотът е вид стока, той не е вашият дом. Вие и вашето семейство живеете в дома, а жилищни имоти може да имате няколко. Често вие правите ремонти в жилището, които струват определена цена, за да повишите стойността на  дома ви. Друг вариант е да купувате покъщнина, която пак има някаква цена, за да повишите стойността.

Цената е за сравнение на едно жилище с друго. Отивайки на пазара да си купите домати виждате, че в този момент доматите са по-скъпи от друг път в някакъв диапазон.  В него правите своя избор, а не в цената. Цената днес е една, а в някой следващ ден е друга. Всички сме свидетели на големия спад на цените на жилищата през последните години. Цените паднаха 100 %. Бяха да речем 1500 евра на кв. метър, а сега са 700 евра на квадратен метър. Ние избираме на базата на тази цена в диапазона от 5% до 15%. Преди големия бум цените на имотите бяха в повечето случаи под 500 евра.

Цената зависи и се определя от много фактори. Но най- важен е стандартът на живота в района на жилището. Стандартът на живота в различните държави е различен. Той зависи от размера на Националния вътрешен продукт. Ако сравним и направим анализ ще видим, България е някъде по средата в света по този показател. Вътрешният продукт определя и работната заплата, така че цената на имота зависи и от възможностите за избор на работно място и размера на работната заплата.

Друг важен фактор са комуникационните възможности, като транспорта да речем. Поради тази причина жилищата в гр. Перник струват наполовина от жилищата на София, а жилищата в Радомир наполовината от тези в Перник. Но ако държавата построи метро до Перник, цените на жилищата веднага ще се променят.

Цените на жилищата са важни за инвеститорите, защото за тях имотът е стока, която купуват на една цена, за да я отдадат на друга.

Цените на жилищата не са толкова важни за човека, който желае да си устрои дом. Тук най-важна е стойността на жилището. Затова е необходимо домът да се избира по качествени показатели в съответствие с вашата личност и възможност. Гледа се далеч напред в бъдещето, когато се купува дом. Тъй като цената е относителна величина, която се изменя по капризите на съдбата или някое лоби, а стойността е значително стабилна величина.

Първа стъпка

За да определите стойността на имота е необходимо да изброите 20 положителни критерия и двадест отрицателни, които са важни за вас. При определянето на критериите се ориентирайте какво жилище съответства на вас във физическо, психическо, семейно, социално, политическо и др. състояние. Ето няколко критерия:

-Ако сте висок над 2 метра, жилище със скосени тавани има отрицателна стойност за вас, но за човек под средния ръст това не е от значение;

-Ако ви дразни шума и поведението на съседите не избирайте апартамент на нисък етаж, а отидете на най -  високия. Този критерий важи и за среден или краен апартамент в жилищната коопперация, но ако направите този избор ще похарчите допълнителни пари за шум и топлоизолация, за да повишите стойността на имота от ваша гледна точка;

-Не знаете какво бъдеще ви очаква, но знаете много добре колко деца искате и критерия за голямо семейство е голямо жилище. Утре може да нямате възможности и жилището ще поражда семейни конфликти, а за сам човек голямото жилище е  недостатък. Той би се разорил от сметки за парно и др.;

-Ако вашето социално положение изисква луксозно жилище, не можете да купите жилище къде и да е, а там където живеят хора от вашия ранг. Но какво ще стане, ако  сте със скромни възможности, а съседите решат да инвестират  много пари, за да придобият по-голяма стойност. Как бихте живяли в този конфликт?;

-Ако жилището е в район с голяма престъпност, ви е необходим голям заряд от сила на ваш или чужд гръб да можете да се справите с живота.

 Втора стъпка

По-по и най-най едва ли биха ви се случили точно на вас. Приказките за късмет нямат място в тази ситуация. Бъдете по-трезвен в очакванията си и от набелязаните критерии изберете 5  положителни и 5 отрицателни, които са най-важни,  за вас. Останалите ги пренебрегнете, защото по-лесно е да се лишите от тях или по-възможно е да се справите без тях. Определете стойността на всеки критерий по важност в скала от -10 до +10.

Трета стъпка

Определете показателите за всеки критерий и каква тежест давате на всеки. Примерно критерият за входа на кооперацията или ансансиора е важен за вас от 1 до 3. Сложете показателите в определена матрица за изчисляване.

Четвърта стъпка

Задайте точните критерии на брокера, за да направи маркетинг и логистика с обявите на пазара за имоти. Брокерът има повече възможности от вас, защото той има наблюдения върху публикуваните обяви и непубликуваните, както и актуалните от неактуалните, както и повтарящите се от единствените. Вие можете да търсите само в публикуваните обяви. Нека той да избере от всичкото предлагане точно определен брой от имотите, които имат исканите критерии. Броят  изберете вие, но е излишно да бъде повече от 5 или максимум 10. Много купувачи развиват фобия, че ще изпуснат късмета си и правят безкрайни огледи. Те не знаят какво искат. Влияят се от хорското мнение. Накрая като им омръзне вземат най-неподходящото жилище. Всеки има предел на напрежението, на което е подложен, но вярвайте ми напрежението ви в една покупка на имот е много осезателно, без да можете да прецените това през време на екшъна. Накрая някой получават срив и им става все едно какво ще купят или направят.

Пета стъпка

Направете набелязаните брой огледи и изчислете матрицата  с критериите. Веднага ще видите най-ефикасните жилища за вас. Изберете едно, което има най-добър ранг и едно, което има и друго и е на второ място като първа резерва. Предложете среща за предвартелен договор на продавача.

От опита ми на брокер на купувача съм слушал, как брокери се хвалят, че добре са омаяли клиента си и са го довели до сделка. В този случай купувачът купува имота обсебен само от емоции. Когато не сте инвеститор вие правите възможно първата сделка с имоти, а често и последната, затова се опитвам да ви посъветвам търговските сделки не са полето на нашите емоции, а на нашия разум. Не сте инвеститори и затова цената на имота е най- малката ви грижа. В течение на годините дори може да забравите или да не можете да направите съпоставка за нея. Добра сделка е когато имота има стойност за вас и за никой друг. Това е ваша работа и не подлежи на коментар. Не е важно какво ще кажат другите. Хора, които ми са се оплаквали, са закупили жилище и след това бързат да се отърват от него или са го изтърбушили цялото, за да го направят поне отчасти такова каквото трябва да бъде с други думи да му придадат  някаква стойност.

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив