Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Какво ни посъветва г-жа Шугурова:


1. Уверете се, че лицето, което продава имота има всички права за това
2. Изисквайте по-подробно описание на самия имот и всички прилежащи документи
3. Изборът на имоти е голям. Не прибягвайте към рисковани сделки, дори и да добра цена

/Съветите са формулирани от ceb.bg на базата на думите на г-жа Шугурова и не я ангажират с покана за инвестиционни действия/

Често се случва новите собственици да попадат на "изненади" в току-що придобития имот. Появяват се стари задължения, наследници, ипотеки и т.н. Резултатът е много изхабени нерви, пари, а понякога дори и самия имот.
Задължително трябва да бъдат проверени всички подробности около придобиването на нов имот, тъй като опасностите са много, а последствията - тежки.
Първият сигнал за ненадежност е продажбата на имот чрез пълномощно. Не се препоръчва покупка на имот по този начин, особено ако собственикът е починал. Тогава започват да действат други правила и покупката става рискова.Важно е при покупка, освен наличие на нотариален акт от собственика, да се уверите, че няма и други лица, които могат да претендират над имота.
Има и други не са толкова съществени, но все пак заслужават внимание. Това са т. нар. технически пропуски. В това число са скрити бъдещи ремонти, проблеми с комунални услуги и т.н. Хубаво е да бъдат внимателно разгледани и описани всички хатактеристики на имота като квадратура, брои на стаи и т.н.
Съществуват и някои, на пръв поглед, не особено важни подробности, които не рядко оказват влияние върху цената и избора на жилище. Това са т.нар. тъмни страни на имота. Не е приятно новата къща да е разположена върху гробище, да е била място на убийство, да се намира до опасни електропроводи и т.н. Тези неща често са просто слухове, но е хубаво да бъдат проверени от доверени хора, за да не се окажете в неприятна ситуация.
Въпреки всички рискове, който крие пазарът, практиката показва, че едно от оръжията за справяне с измамните продавачи са големите агенции и компании за продажби на имоти. Те изискват по-стриктни проверки на документацията и рисковете да далеч по-малки. В последните години се забелязва значително по-голяма чистота на сделките. Всички документи минават пред одобрение от държавни институции, които връщат за корекция проблемните споразумения.

Забележка: Мнението на г-жа Шугурова е взето от материал на vsedoma.km.ru
снимка: kommersant.ru

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив