Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Покупка на имот от съдя изпълнител

03.10.2020 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Когато се закупува къща от съдя изпълнител и примерно се продава 1/2 от постройка, кояно не може да бъде разделена или няма два входа как се влиза във владение. Съсобсвтвеници със стария собственик на тази част.

									Веселинов

Веселинов

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

03.10.2020

Отговор: Съгласно чл. 498 ГПК /Гражданско процесуалния кодекс/ купувачът се въвежда във владение на имота от съдебния изпълнител въз основа на влязлото в сила постановление за възлагане.
(2) Въводът се извършва срещу всяко лице, което се намира във владение на имота. То може да се брани само с иск за собственост.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

04.10.2020

Отговор: Здравейте господин Веселинов!
Когато се купува половината, или 1/2 идеална част от имот, на който половината е била обявена за публична продан , трябва много да внимавате и да следите за следното:
Към тази 1/2 идеална част влизат ли идеалните части от общите части на сградата, като тавански помещения, избени помощения, и около тази сграда, ако има дворно място - може ли от същото да бъдат образувани два парцела.
Много е важно да се консултирате с адвокат, преди да участвате в такава публична продан, защото , ако спечелите в проданта и станете собственик на половината ще бъдете в съсобственост с първоначалния собственик.
Това обстоятелство тормози всеки закупил половина от имот и рано или късно ще поискате да се отделите и да бъдете реален собственик на Вашата половина и тогава ще поискате и дворно място с отделен вход, както и изба и таванско помещение, което означава, че ще трябва да бъде направена СЪДЕБНА ДЕЛБА.
Ето защо, предварително трябва да сте наясно в каква точно половина от имот на публична продан ще участвате.
С уважение,
адв.Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222
Ето защоЗа контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

05.10.2020

Отговор: Категорично съсобственост.
Отбележете, че в обявлението пише "1/2 идеална част".
Това "идеална" означава съсобственост и проблеми.
Когато пише "реална" (изключително рядко се случва), обикновено е описано по-конкретно - например "източната 1/2 реална част от къща, ...".
Ако купите 1/2 идеална част, НЯМА да бъдете въведен във владение.
Ще трябва да опитате да се разберете с другия съсобственик, което рядко е възможно, или да поискате разпределение на ползването от съда.
Ако и това не проработи - съдебна делба.
Аз, лично, не Ви съветвам да се заемате с подобни процедури - дълги, мъчителни и финансово натоварващи са.

Ако все пак се решите, Ви пожелавам здрави нерви!
И непременно - добър адвокат!

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
0898 20 60 91
0884 94 52 56За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на парцел с разминаване регулация-кадастър Здравейте, Интересува ме дали може да се изповяда сделка при покупка на УПИ при положение, че се разминават кадастър-регулация и крие ли големи... Последен отговор - 19.09.2021 от адв.Галина Чанкова

5 Отговори

Узаконяване на място зад блока Здравейте! Искам да си узаконя място зад блока за гаражна клетка. Какво трябва да направя? Къде трябва да отида? Какви документи са ми необходим? Колко... Последен отговор - 19.09.2021 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Непълен нотариален акт Здравейте, искам да закупя стара къща с дворно място, в нотариалния акт на която е записано че собственика купува "застроена и незастроена площ ххх... Последен отговор - 22.07.2021 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

Разлика в натуралния акт и скица Здравейте, искам да закупя имот в нотариалния акт на който е записано че е с площ 1000 кв.м, по кадастрална карта с площ от 1350 кв.м..... От общината казват че... Последен отговор - 5.08.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Терен пред блока Здравейте, кооперацията ни е построена през 1962г. с отстъпено право на строеж върху държавна земя заедно с теренa пред блока. Можем ли по някакъв начин да... Последен отговор - 11.10.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив