Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Замяна на жилище

16.07.2018 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Искам да заменя двустаен апартамент за едностайно жилище в района,или в близост Младост1?Възможно ли е да се случи едновременно да станат двете сделки,или е невъзможно?Какви рискове крие такава сделка?И как е най-добре да постъпи човек,когато иска по-малко жилище?

									В.Костова

В.Костова

Отговори (3)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

16.07.2018

Отговор: Здравейте, г-жо Костова!

Абсолютно е възможно, при това изрично уредено в закона, да замените по-голямо жилище за по-малко, обикновено с доплащане от страна на собственика на по-малкото.

Законовите текстове (чл.222 и чл.223 от Закона за задълженията и договорите) гласят следното:

"Чл. 222. С договора за замяна страните се задължават да си прехвърлят взаимно собствеността върху вещи или други права.

Чл. 223. Правилата за продажбата се прилагат съответно и при замяната, като всеки от заменителите се смята за продавач на това, което дава, и за купувач на това, което получава."

Относно рисковете - те не са повече, отколкото при обикновената продажба. Разходите се намаляват, определено. Въпреки това,(а може би и именно за това) е добре да имате адвокат на Ваша страна - договорът не е съвсем простичък.

Все пак, най-голямото затруднение идва от там, че не е лесно да откриете човек (семейство), който точно в този момент да се нуждае от двустайно жилище във Вашия квартал, да има едностайно в района и да одобри точно вашия имот за себе си, а Вие да харесате неговия.
По тази причина такива сделки са доста редки, случват се обикновено между познати.
Но няма пречка да си пуснете обява и да видите какво ще се случи. Няма нищо страшно в една замяна - тя е като двойна насрещна покупко-продажба.

Ако имате и други въпроси - питайте!

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

16.07.2018

Отговор: Възможно е да се случи, но е малко вероятно да успеете да го осъществите. Ще ви бъде трудно да намерите човек, който да иска подобна замяна. Търсенето може да отнеме години. Рисковете не са повече от другите покупко-продажби. Най-голямата пречка може бъде определянето на пазарните цени на двете жилища. В такива случаи всеки от собствениците счита, че негово жилище е скъпо, а другото жилище е евтино, което е предпоставка за конфликт, който може да се превърне в непреодолимо препятствие за осъществяване на размяната. Затова е по-добре да продадете вашето жилище и след това да закупите друго.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

20.07.2018

Отговор: Здравейте!
Разбира се, че е възможно. Уредбата е регламентирана в чл.222 и следващите от ЗЗД. Съветът ми към Вас е, преди да предприемете реално осъществяването на замяната, предварително да сте проучили добре собствеността на новото жилище чиста ли е, обременена ли е с вещни тежести и уточните задължително, разликата в сумата от замяната каква ще е като размер и как ще бъде заплатена/ изцяло, на части, непосредствено преди сделката или по време на нейното изповядване, сумата преведна по сметката на Нотариуса, или по Ваша банкова сметка/. важно е да бъдат уточнени всички детайли предварително, за да сте сигурни.
Успех!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

плащане на брокер на недвижим имот Здравейте, интересувам се по кой закон или наредба дължа възнаграждение на брокер , който не съм наемала аз, а продавача на недвижим имот? Брокера е... Последен отговор - 14.04.2024 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Покупка на имот и паркомясто Имам интерес към покупка на апартамент от собственик, който е придобил апартамента през 2019 година от строителя. Това, което ме притеснява, е че в... Последен отговор - 12.12.2023 от адв. Симеонова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Значение на Земеделска земя, която попада в 'Жилищна зона с преобладаващо... Здравейте! Харесали сме си имот с описанието във въпроса ми по-горе. Тъй като не разбирам какво точно значи - хем е земеделска земя, хем пък попада в зона... Последен отговор - 16.02.2024 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив