Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

закон за собствеността на УПИ с много собственици на ид ч

05.09.2023 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Живея в УПИ с няколко собственика на ид.ч . Проблемът е, че има 22% ид ч от УПИ , които са недоказани т.е няма собственик. Останалите 78 % си присвоиха недоказаната собственост и си правят отделно събрания по ЗСи си решават въпроси , като пълноправни 100 %собственици на УП по ЗС .Моят въпрос е следният : При недоказана собственост на УПИ на 100 % действува ли ЗС на парцела ?
Имат ли права останалите собственици на 78 % ид. ч от УПИ съгласно ЗС да правят събрания и взимат решения ?

									Sofi Mikova

Sofi Mikova Инженер

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

07.09.2023

Отговор: Както обяснявате случая, би следвало да е приложима разпоредбата на чл. 32 ЗС - "Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.
Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд, по искане на който и да е от съсобствениците, решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ."

В случай че останалите съсобственици са се снабдили с констативен нотариален акт, може да се предяви иск за отмяната на същия при положение, че има основание за това.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

09.09.2023

Отговор: Здравейте госпожо Микова!
Интересен казус сте представили.
Спор не би следвало да има при ползване , служене и управление на общата вещ , т.е. парцела от известните вече съсобственици, тъй като всички заедно на основание чл.32 от Закона за съсобствеността си служите с общата вещ и решенията взимате Вие.
По- интересен е въпросът с останалите 22 % идеални части.
Ако, в продължение на минимум 5 години всички съсобственици ползвате и тези идеални части, то тогава, след изтичане на законовия срок за кратката придобивна давност бихте могли всички заедно да се снабдите с констативен нотариален акт по реда на обстоятелствената проверка, като след това вече ще следва придобитите по давност идеални части да бъдат разпределени по- равно помежду Ви и тогава вече ще настъпи промяна и във Вашите нотариални актове.
Резултатът в крайна сметка ще е по давност , известните съсобственици да придобиете тези 22 % идеални части и разпределите по равно.
Това , което изразявам е една хипотеза, която може да бъде потвърдена или непотвърдена със запознаването с документацията.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Подялба на таван след развод Здравейте, ще съм Ви благодарен ако помогнете със следния казус. Майка ми и вторият ѝ съпруг са разведени 1991 г. по взаимно съгласие. Семейното им... Последен отговор - 30.10.2023 от Георги Маврудов

4 Отговори

вписване на искова молба за съдебна делба Здравейте, коя електронна услуга да ползвам в агенция по вписвания, за да впиша искова молба за съдебна делба? Съдът ми я иска. Последен отговор - 24.10.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

съдебна делба на къща Здравейте, казусът е следния: Къща на 2 етажа с дворно място, 2ма наследника с наследени по 1/2 идеални части и от къщата и от двора. Имота е делим т.е.... Последен отговор - 16.11.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственици на ПИ с идеални части , надвишаващи 100 % На какви наказателни мерки са подложени съсобственици на ид ч на земя , които дават невярни данни за ид. ч на парцела с цел да се облагодетелствуват при... Последен отговор - 8.12.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив