Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Възможна ли е промяна в решение на ВКС за съсобственост на зем. земя, при липса на документи от ПК?

15.01.2016 - Земеделска земя - 2 Отговори     (0)

Здравейте! При молба за съдебна делба на земеделска земя, съдът отказва, като една от причините е, че част от съсобствениците нямат издадено решение от ПК за възстановяване правото на собственост и протокол за въвод във владение, а се базират само на решение на ВКС, което ги признава за съсобственици. Това решение оборва предишни две на РС и ОС, при които е дадено правото само на моя баща. Той има тези документи. Питам - има ли вероятност ПК да откаже издаването на документите за останалите съсобственици, при положение, че решението на ВКС е от 2003 г.? А възстановеното право на баща ми е от 1991 г., въводът във владение от 1995 г. Има ли давност за издаването на такива документи и какво бихте ме посъветвали, ако има шанс да докажа, че земята е собственост само на баща ми? Благодаря предварително, винаги сте изчерпателни и полезни! Лека вечер!

									Диана Александрова

Диана Александрова Друго
София

Отговори (2)    Коментара (2)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

15.01.2016

Отговор: Нещо не е точно така, защото съдебното решение, с което са признати за собственици няма как да се игнорира от съда по делбата. Има някакъв нюанс с правната квалификация на иска, по който се е произнесъл ВКС. Подозирам, че делото е било да се признае за установено спрямо общината, че те също омат право да искат възстановяване на земите или е било дело по отказ на ПК да им възстанови земя. Но ако приемем, че искът е бил да се установи, че са съсобственици ,тоест, чист спор за право на собственост, то съдът по делбата няма основание да не я допусне. Дали ПК ще откаже да издава документи и дали можете да установите собственост само на баща Ви, зависи от това какъв точно е бил спорът по делото и точно какво пише в решението на ВКС.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Диана Александрова

Диана Александрова

16.02.2016

Коментар: Здравейте, г-жо Миткова, благодаря за отговора! Ще дам малко пояснение по въпроса си. По делото за съдебна делба, РС отказва такава да бъде допусната, поради факта, че ищецът не е поискал от компетентен административен орган, каквато е ОСЗ, да издаде последващо решение по реда на чл.14, ал.7а ЗСПЗЗ, с което да се промени кръгът на лицата, на които се възстановява собствеността въз основа на позитивното решение по чл.14, ал.4 ЗСПЗЗ.
Нито е подадено заявление по реда на чл.11, ал.1 ЗСПЗЗ за възстановяване на земите именно в полза на всички негови наследници по закон, а не само на тези от едно от колената. Съдебният състав на РС намира от правна страна, че по делото не е установена метариалноправната легитимация на всички съделители като съсобственици на процесните ниви от исковата молба. В решението на ВКС от 2003 г. се приема за установено, че към момента на внасянето в ТКЗС процесната земя „е собственост на общия наследодател", а не се „възстановява“ правото на собственост. РС, който отхвърля иска за съдебна делба, решава , че решението на ВКС няма конститутивно действие и въз основа на него не могат да се възстановят включените в земеделските блокове на ТКЗС земеделски земи на бившия собственик. Въпросът ми е, ако останалите съсобственици не подадат заявление до ОСЗ или ако им бъде отказано, няма ли да бъде незаконна сделката, която искат да осъществим с продажба на идеални части на търговец на земя? И по какви причини би могла, евентуално, ОСЗ да им откаже решение за възстановяване правото на собственост?
Ще Ви бъда благодарна, ако отново отговорите на тези мои въпроси! Благодаря и лека вечер!
С уважение!За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

17.02.2016

Отговор: Накратко - земята може да се продава от лицата, които към момента на продажбата са собственици, съгласно решението на ПК. Ако други лица биха имали претенции за имотите, те следва да искат от ПК да промени решението си и да издаде ново такова, вече и с техните имена. Дотогава, те не са собственици. И не могат да продават.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Диана Александрова

Диана Александрова

18.02.2016

Коментар: Безкрайно Ви благодаря за ясния отговор! Не бих се поколебала при необходимост отново да дойда при Вас! Всичко добро и лек ден! :)


За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

земеделска земя Здравейте! Имам земеделска земя. Становището на общината е за строеж на вилно строителство! Аз не искам да си строя вила, а жилище за жилищно... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

статут на зем земя. Здравейте,земеделска земя със статут 5 и 10 категория изоставени ниви и два парцела друг вид недървопроизводителна гора.Въпрос;Необходими ли са... Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

1 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

За триене!!! ...... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив